Delić: Izmjenama Zakona o vodama pojednostaviti procedure za građevinske dozvole

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je danas rješenje o imenovanju Komisije za izradu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama Kantona Sarajevo.

Stručna komisija obavezna je, nakon detaljne i stručne analize teksta važećeg Zakona o vodama KS predložiti neophodne izmjene i dopune ovog zakona, pripremiti nacrt zakona u narednih mjesec dana, te ga u uputiti u dalju proceduru.

„S ovim izmjenama želimo, zbog ubrzanja pribavljanja vodnih akata, prenijeti dio nadležnosti na lokalne samouprave, te na taj način pojednostaviti procedure kod pribavljanja urbanističkih saglasnosti i odobrenja za građenje za one objekte koji su u nadležnosti općina“, istakao je ministar Delić.

Dodao je i da će, ovim izmjenama aktuelnog Zakona o vodama, općine imati veći utjecaj i obavezu za korištenje i zaštitu vodnih resursa na svom području.

U izmjenu Zakona uključeni su i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, akademska zajednica i Kantonalna vodna inspekcija, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Biznis.ba / FENA