Delić: Poboljšanje i unapređenje poslovnog ambijenta u vrhu prioriteta

Na poziv Udruženja privrednika “Mreža“ Vogošća, ministar privrede Kantona Sarajevo (KS) Adnan Delić posjetio je u petak industrijsku zonu u ovoj općini, te zajedno s privrednicima obišao poslovne objekte kompanija Team media teleport i Hager d.o.o Sarajevo.

Obilasku kompanija prethodio je sastanak s članovima spomenutog udruženja, na kojem se razgovaralo o problemima s kojima se susreću privrednici u vogošćanskim industrijskim zonama, kao što su problemi sa zastarjelim instalacijama, loša cestovna infrastruktura i imovinsko-pravni odnosi unutar zona.

– Ovdje imamo probleme s vodom, loše ili nedovoljno održavanje cesta, problem rasvjete. Sve su to problemi koje već niz godina pokušavamo riješiti. Glavni cilj našeg udruženja je stvaranje boljeg i povoljnijeg ambijenta, a trenutno mi privrednicima ovdje nismo obezbijedili ni minimalne uslove da bi oni ovdje obavljali svoje poslove – kazao je Samir Ligata, predsjednik Udruženja privrednika “Mreža“ Vogošća.

Ministar Delić istakao je tokom sastanka s privrednicma da je kao i uvijek dosad opredijeljen za poboljšanje i unapređenje poslovnog ambijenta u Kantonu Sarajevo, kao i da je infrastrukturno uređenje industrijskih zona i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa unutar njih jedan od prioriteta za koje se ove godine u Budžetu izdvaja šest miliona KM.

– Mi ćemo pokušati naći rješenje u saradnji s lokalnom zajednicom i privrednicima koji posluju u ovoj industrijskoj zoni, ali i s vlasnicima koji posjeduju dio zajedničke infrastrukture unutar zone. Preduslov za naše, ali i ulaganje lokalne zajednice u ovu industrijsku zonu je da sva zajednička imovina unutar nje bude uknjižena na lokalnu zajednicu – istakao je Delić.

Dodao je da su kompanije poput Hagera, Team media teleporta, Proceda, Comela, Penny plus marketa, MBA pekara, Visoko tekstila i desetina drugih koje posluju u ovoj industrijskoj zoni neke od najuspješnijih kompanija na našem tržištu, koje mogu i žele investirati u nove poduhvate i zato je svakako prioritet da im se obezbijedi bolji poslovni ambijent.

Kompanija Hager osnovana je prije više od 60 godina u Ensheimu, a danas ima proizvodna postrojenja na 24 lokacije širom svijeta, te svoja predstavništva u više od 120 zemalja, a jedno od njih je i u Vogošći. Njihova poslovna zgrada urađena je na principu pametne zgrade koja štedi energiju, ima mogućnost upravljanja i održavanja na daljinu pomoću aplikacije koja se može dizajnirati po potrebama svakog pojedinačnog kupca.

Hager proizvodi više od 40 vrsta različitih visokokvalitetnih proizvoda za stanogradnju, namjensku gradnju i poslovne objekte. Svi proizvodi proizvode se po najnovijoj i najsavremenijoj tehnologiji i imaju jednak kvalitet kao i oni u Njemačkoj i drugim zemljama u kojima kompanija ima svoje proizvodne pogone. U dvorištu poslovne zgrade nalazi se i punjač za punjenje električnih automobila.

– Glavni razlog našeg uspjeha je tradicionalna bliskost sa zanatom. U saradnji s klijentima, razvijamo proizvode, rastemo i slavimo zajedničke uspjehe – kazao je Hajrudin Ramić, direktor ove kompanije istakavši da su ponosni na sve što su postigli u proteklih šesnaest godina, koliko su na tržištu Bosne i Hercegovine.

Firma Team media teleport jedinstvena je i ne postoji ni jedna takva u našoj zemlji. Ova kompanija najnoviji je teleport centar u Evropi, namjenski građen i koncipiran isključivo na najsavremenijim IP (mrežni protokol) tehnologijama koje pružaju veliki broj tehnoloških mogućnosti i opcija.

– U samom početku DTH (direktno do kuće) multipleks se sastojao od samo šest TV kanala, međutim ubrzo su se ovom multipleksu priključuli javni servisi i druge komercijalne stanice, ne samo iz BiH već i regije – kazao je Samir Ligata, vlasnik kompanije, prisjećajući se prvih dana kompanije.

Danas, devet godina od osnivanja kompanije, uz pomoć napredne IP tehnologije, koja se između ostalog koristi i za transport TV kanala, Team media teleport nema ograničenja za dopremu signala TV i radio kanala sa bilo koje udaljene lokacije i emitovanje istih na EUTELSAT satelitima.

Trenutno se putem Internet i multi-layer protokola dopremaju kanali iz Majamija, Frankfurta, Budimpešte, Atine i mnogih drugih udaljenih lokacija, te se putem Team media teleporta emituju na EUTELSAT satelitima, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Biznis.ba / FENA