Deutsche Bank izgubila 1,6 milijardi dolara

Njemački zajmodavac Deutsche Bank izgubio je 1,6 milijardi dolara u samo jednoj transakciji obveznicama, koja je uključivala osiguranje od Berkshire Hathawaya u vlasništvu Warrena Buffetta, objavio je The Wall Street Journal, a prenio CNBC.

Banka je 2007. kupila portfolio municipalnih obveznica (dugoročna, kakve u SAD-u izdaju lokalne vlasti) u iznosu od 7,8 milijardi dolara. Potom je Deutsche Bank kupio i zadatu zaštitu na obveznice (osiguranje od bankrota) od Berkshirea sljedeće godine, plaćajući ju 140 miliona dolara.

Tokom decenije od kupovine obveznica, menadžeri Deutsche Banka odgađali su priznavanje gubitaka od trgovine, što je izazvalo burnu raspravu između izvršnih direktora i revizora banke, izvijestio je WSJ.

Trgovanje je postalo teret za kompaniju koja je na kraju odlučila da proda obveznice uz gubitak i otpisala osiguranje kod Berkshirea, priznajući gubitak od 1,6 milijardi dolara u 2016. godini.

Direktori banke do prošle su godine raspravljali o tome je li trebalo prepraviti izvještaj o prethodnoj zaradi na temelju loše spomenute trgovine. Na kraju su odlučili da to ne učine.

“Ova transakcija se odmotala u 2016. kao dio zatvaranja naše jedinice neosnovnih djelatnosti. Spoljni revizori pregledali su transakciju i potvrdili da je ona u skladu s računovodstvenim standardima i praksom”, izjavio je u vezi slučaja portparol banke.

Biznis.ba