DigitalBIZ: Održan susret digitalnih inovacijskih centara u BiH

Susret digitalnih inovacijskih centara u BiH koji je okupio predstavnike institucija i digitalnih inovacijskih centara u BiH održan je danas u organizaciji Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH).

Cilj današnjeg događaja održanog pod nazivom „Digitalna transformacija privrede BiH – uloga organizacija za razvoj poslovanja” bio je umrežavanje relevantnih organizacija koje su dio UNDP programa jačanja digitalnih inovacijskih centara projekta DigitalBIZ, saopćeno je iz UNDP-a BiH. Tim povodom, danas su predstavljanje organizacije (digitalni inovacijski centri) i njihove projektne ideje usmjerene na jačanje kapaciteta i digitalne transformacije mikro, malih i srednjih preduzeća u BiH.

Koordinatorica projekta Zana Karkin istakla je da DigitalBIZ predviđa podršku za institucionalne partnere, preduzeća i druge ključne aktere u korištenju digitalne ekonomije kao sredstva za povećanje produktivnosti postojećih ekonomskih sektora, rastućih novih tržišta, kao i ubrzanje ekonomskog rasta.

U saopćenju se navodi da su tokom prethodnog perioda predstavnici digitalnih inovacijskih centara ali i predstavnici institucija imali priliku proći obuke i upoznati se s konceptom digitalne ekonomije i digitalizacije mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP), te diskutovati o aktuelnim trendovima i dobrim praksama, razmatrajući potencijalne rizike i izazove digitalizacije, ali i prednosti i mogućnosti koje se pružaju za ubrzan razvoj BiH.

U projektu DigitalBIZ učestvuju Privredna komora Republike Srpske, Agencija za razvoj općine Tešanj TRA, Zenička razvojna agencija ZEDA, Zaklada za inovacijski i tehnološki razvitak / INTERA Tehnološki Park, Inovacioni centar Banja Luka, Njemački centar za robotiku / Industrial Automation, Razvojna agencija Žepče, Privredna / Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine, Inovacioni centar za održivi razvoj (InCOR) Grada Bijeljina, Centar za izvrsnost u poduzetništvu (CIP) Sarajevo / Udruženje trenera CEFE u BiH, Razvojna agencija Republike Srpske (RARS), Javna ustanova Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke (HERAG) i Razvojna agencija Grada Trebinja (TREDEA).

Događaj je završen diskusijom na temu „Prilike i izazovi digitalne transformacije privrede“, dok će u narednom periodu UNDP podržati najbolje ideje digitalnih inovacijskih centara usmjerene na jačanje kapaciteta i digitalne transformacije mikro, malih i srednjih preduzeća u BiH.

DigitalBIZ projekat provodi procjenu digitalne performanse i spremnosti preduzeća putem besplatnog online alata „Digitalni puls“. DigitalBIZ projekat predviđa saradnju s pružateljima usluga za razvoj poslovanja kako bi te organizacije unaprijedile svoju ponudu usluga za digitalizaciju poslovanja na bazi identificiranih nedostataka u digitalnim kapacitetima preduzeća u Bosni i Hercegovini, saopćeno je.

Biznis.ba / FENA