Dijaspora ulaže u IT sektor u BiH

Nakon više od dvije decenije rada u inostranstvu, Biljana Lovrinović je pokrenula kompaniju “Galop Digital” u rodnom Travniku.

Lovrinović, sa višegodišnjim iskustvom u marketingu i kompanijom u SAD-u koja se bavi brand i marketing savjetovanjem, odlučila je uložiti znanje i novac u mladi tim IT stručnjaka u BiH.

– Prepoznala sam priliku u našoj zemlji i sposobnost mladih ljudi u mom Travniku. Danas imamo kompaniju koja se bavi digitalnim marketingom, te izradom web stranica, sa fokusom na klijente iz SAD-a, a polako se sada okrećemo i evropskom tržištu – dodala je Lovrinović.

Da Biljana nije jedina, potvrđuju i drugi primjeri investicija članova bh. dijaspore upravo u IT sektor. Senad Šantić je kao dijete izbjegao u Švedsku 1993., a prije nekoliko godina se vratio i pokrenuo IT kompaniju ZenDev.

– Naša osnovna filozofija je briga za radnike. Pokušavamo stvoriti radno mjesto sa što manje stresa, bez prekovremenih sati. Mreža klijenata se širi, radimo uglavnom sa švedskim tržištem, ali smo prisutni i šire. Svakog dana se širimo, treba nam još kadrova, tražimo nove ljude, ulažemo i dalje – rekao je Šantić.

Edin Ahmetspahić je kao dijete je u ratu izbjegao u Švedsku, ali se u mladosti vraća u domovinu, gdje završava Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu. Prije dvije godine će ga prijedlog poslovnih partnera iz Švedske, preusmjeriti iz prava u IT sektor. Zajedno sa njima u BiH pokreće IT firmu “Propeller”.

– Osnivači imaju uspješne kompanije u Švedskoj, od kojih je jedan i član bh. dijaspore, te su prepoznali potencijal koji u BiH imaju naši mladi stručnjaci. Oni razumiju skandinavsko, ali i globalno tržište, pa je u ovoj priči njihov dio posla pronalaženje klijenata. Na nama u Sarajevu je ostao zadatak podizanja jednog snažnog tima i osiguranje razvoja proizvoda koji će imati prolaz na tržištu IT industrije – naveo je Ahmetspahić.

USAID Projekt “Diaspora Invest” je kroz grant program i aktivnosti tehničke podrške podržao niz uspješnih investicija iz dijaspore u IT sektoru. Sve je više primjera IT kompanija koje su pokrenute na taj način u posljednjih nekoliko godina, te koje sada postepeno zauzimaju svoju poziciju u IT svijetu u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz USAID Projekta “Diaspora Invest”.

Biznis.ba / FENA