Dojčinović: Imamo najbolji rod dosad i sve je spremno za ponovni izvoz u Rusiju

Predsjednik Udruženja voćara RS-a Dragoja Dojčinović potvrdio je Feni da će ovogodišnji rod biti dosad najbolji te da je uvjeren da će ponovo biti odobren izvoz jabuka iz BiH u Rusiju.

– Imamo vrlo dobar rod, koji nikada još u istoriji voćarstva nismo imali, kao i velike količine i dobar kvalitet. Ispunili smo sve uslove i samo čekamo dolazak predstavnika fitosanitarne inspekcije iz Ruske Federacije – naglasio je Dojčinović za Fenu.

Dolazak fitosanitarne inspekcije iz Ruske Federacije koju interesuje samo novi rod, kaže, iščekuju svaki dan, budući da posjete neće biti najavljene.

– Sada je sve na nama i više nemamo pravo na greške – ukazao je Dojčinović.

Naglasio je da, zbog pooštrenih mjera, ne očekuje da bi ponovo moglo biti problema pri izvozu jabuka u Rusiju, budući da je sada samo sedam registrovanih izvozanika.

– Izvoz u Rusiju nam je jedini spas za opstanak voćarstva, jer na naše tržište dolazi voće iz cijelog svijeta – rekao je predsjednik Udruženja voćara RS-a u izjavi Feni.

Početkom februara Ruska Federacija je zabranila uvoz jabuka iz BiH, nakon što su utvrđene nepravilnosti u radu jedne kompanije iz Bijeljine koja je vršila reeksport, odnosno jabuke prvo uvezla iz Poljske, a zatim ih izvezla u Rusiju.

 

Biznis.ba / FENA