Dolar ima najveći rast u posljednjih šest mjeseci

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema drugim valutama snažno je porasla.

Nakon dvije nedjelje pada, prošle nedjelje dolar je zabilježio najveći nedjeljni dobitak u posljednjih šest mjeseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skočio je prošle nedjelje 1,1 odsto, na 96,57 bodova, što je njegov najveći dobitak od avgusta prošle godine, piše Poslovni dnevnik

Pritom je odnos dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,2 posto, na 109,70 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena evra potonula 1,1 posto, na 1,1325 dolara.

Dolar je nedjeljama bio pod pritiskom zbog poruka iz američke centralne banke da će biti strpljiva i fleksibilna po pitanju podizanja kamatnih stopa.

Zbog toga većina analitičara u ovoj godini ne očekuje povećanje kamata, nakon što ih je Fed lani povećao u četiri navrata za po 0,25 postotnih bodova.

Premda čelnici Feda i dalje poručuju da će biti strpljivi. Prošle nedjelje dolar je ojačao zbog usporavanja rasta drugih najvećih svjetskih ekonomija.

Evro se našao pod pritiskom nakon što je u četvrtak Evropska komisija smanjila procjene rasta privrede evrozone u ovoj godini na 1,3 odsto, s prethodnih 1,9 odsto, pri čemu je smanjila procjene rasta Njemačke i Italije.

Zbog toga je sve manje vjerovatno, kažu analitičari, da će Evropska centralna banka u ovoj godini povećati ključne kamatne stope.

Biznis.ba