Domaća tekstilna industrija procvjetala u doba krize

Industrija tekstila, odjeće, kože i obuće u BiH se, prema analizi Spoljnotrgovinske komore, nakon brojnih blokada, zaključavanja država i stagnacije oporavlja i predstavlja dodatnu šansu za bh. kompanije jer je značajno povećan interes potencijalnih evropskih investitora i kupaca.

U domaćim kompanijama koje se bave proizvodnjom tekstila, odjeće i obuće tvrde da kao u rijetko kojoj grani industrije period pandemije na njih nije negativno uticao, već upravo suprotno – BiH je u tom periodu postala interesantna za inostrane kupce. I ove godine očekuju dobre rezultate jer, kako navode, trenutna situacija u Ukrajini im ide u korist, jer se investitori iz EU koji su bili prisutni na tržištu te zemlje okreću bh. tržištu.

Kako se navodi u analizi Spoljnotrgovinske komore BiH, ukupan izvoz ove grane na kraju prošle godine iznosio je 1.525.317.981 KM i veći je za 11,68 odsto u odnosu na isti period 2020, dok je vrijednost uvoza u 2021. godini iznosila 2.033.533.800 KM, što je za 284.325.757 KM više od uvoza u istom periodu 2020. godine koji je iznosio 1.749.208.043 KM.

Dodaju da je najveći izvoz prošle godine, kao i inače, ostvaren u industriji obuće, kamašni i sličnih proizvoda, kada je izvezeno 713.563.471 KM i ostvareno je povećanje od 10,82 odsto u odnosu na 2020. godinu. U analizi su naveli da je najveći dio ovih proizvoda izvezen u zemlje EU.

“U 2021. godini najveća izvozna tržišta na koja su se plasirali proizvodi industrije tekstila, odjeće, kože i obuće su Italija, gdje je izvezeno 30 odsto ovih proizvoda, u iznosu od 461.115.007 KM, Njemačka, gdje je izvezeno 18 odsto proizvoda u iznosu od 270.541.304 KM, Hrvatska, gdje je izvezeno 15 odsto u iznosu od 222.801.973 KM, Francuska sa sedam odsto u iznosu od 109.320.949 KM, te Slovenija sa sedam odsto i iznosom od 105.735.827 KM”, navodi se ovom analizom.

Istakli su da je ono što bi svakako moglo biti dodatna šansa za bh. kompanije u narednom periodu značajno povećan interes potencijalnih evropskih investitora i kupaca. Dodaju da, s druge strane, ovo može biti i mač s dvije oštrice jer je još mali broj domaćih kompanija koje mogu pratiti i ispuniti sve tražene zahtjeve ovih kupaca.

Dragutin Škrebić, predsjednik Skupštine Udruženja tekstila kože i obuće RS, za “Nezavisne novine” je rekao da je period pandemije bio čak i koristan za ovu granu industrije.

“Nakon što su poskupili energenti i transport, posao koji je išao na Daleki istok smo dobili mi. Dobili smo veliku ponudu posla, daleko više nego što smo imali ranijih godina”, rekao je Škrebić.

Dodao je da je Vlada RS u periodu pandemije pomogla ovoj industriji.

“To se pokazuje prema povećanju broja zaposlenih, otvaranju novih fabrika i novih radnih mjesta”, kazao je Škrebić, ističući da, ako zbog situacije u Ukrajini ne dođe do nekih prekida u ugovorima sa stranim investitorima, i ova godina bi trebalo da bude vrlo uspješna.

Da je period pandemije uticao na veću potražnju za domaćim proizvodima iz ove industrijske grane za “Nezavisne novine” je potvrdio Radenko Bubić, vlasnik Fabrike obuće “Dermal” Kotor Varoš.

Bubić je istakao da je fabrika “Dermal” pretprošle i prošle godine povećala proizvodnju za 15 odsto.

“Sad je veliki pritisak, a oni koji imaju kapacitete mogu do 300 odsto da podignu proizvodnju”, naveo je Bubić, dodajući da su povlačenja firmi sa tržišta u Kini tokom pandemije, ali i situacija u Ukrajini, uticali da sve veći broj kupaca pređe kod bh. proizvođača.

“Svoje proizvode, oko 95 odsto, najviše izvozimo u Njemačku, Rusiju, Slovačku i Mađarsku”, zaključio je Bubić.

 

(Biznis.ba / NN)