Domljan: Fiskalni prostor se sužava, što prije donijeti set ekonomskih mjera

Ugledni ekonomista i univerzitetski profesor Vjekoslav Domljan izjavio je da je neophodno što prije donijeti set ekonomskih mjera imajući u vidu predstojeće izazove i da se prostor za djelovanje fiskalne politike sužava.

– Kada se vrše ocjene mjera Vlade FBiH treba imati u vidu specifičnu institucionalnu situaciju BiH kao i karakter šokova kojima je zemlja izložena. Prije svega, zbog valutnog odbora BiH nije u poziciji koristiti instrumente monetarne politike. Stoga treba zajedno s drugim zemljama koje su euroizirane (Kosovo, Crna Gora) ili imaju valutni odbor (Bugarska i BiH) tražiti dodanu pomoć zbog nemogućnosti korištenja ovih instrumenta – izjavio je Domljan za Fenu.

Ekonomska politika BiH, prema njegovim riječima, svodi se na fiskalnu politiku, od koje su Vladi FBiH na raspolaganju samo instrumenti direktne fiskalne politike, čije korištenje treba još i koordinirati s kantonima.

– Imajući u vidu tako uzak fiskalni prostor FBiH i nužnost koordiniranja u upravljanju tim prostorom, može se kazati da Vlada čini što je moguće u ovom trenutku. A to je gašenje socijalnog požara – naveo je Domljan.

Naglasio je da na tome ne treba stati dodajući da kratkoročne mjere koje nisu dio dugoročnog rješenja donose samo kratkoročno olakšanje.

– Stoga Vlada mora stegnuti zube jer je pred njom teška bitka koja se svodi na svladavanje šokova, ne sa strane tražnje, kao što je to bilo s krizom iz 2007.-2009., nego sa strane ponude. U situaciji kad veze globalnih lanaca ponude slabe, a neke se, kao u slučaju medicinske robe ponegdje već i prekinute, a sutra će možda biti i slučaj s hranom i drugim kritičnim proizvodima, neophodno je što prije donijeti set ekonomskih mjera – kazao je Domljan.

Tim prije, naglasio je, zato što neminovno dolazi do pada izvoza i smanjenja priliva doznaka, pa će se fiskalna koverta FBiH u daljnjim mjesecima uveliko suziti. Dakle, istakao je Domljan, tek nas čekaju veliki izazovi, a prostor za djelovanje fiskalne politike još suženiji.

– Stoga ovu situaciju treba iskoristiti za pripremanje seta ekonomskih mjera, fokusirati se na dobivanje što veće ino pomoći, i na što efikasniju i što pravičniju upotrebu tih sredstava – kazao je Domljan za Fenu.

Biznis.ba / FENA