Duvnjak: Deblokirati tržište kapitala i pomoći privredi i investitorima

Šef Kluba delegata bošnjačkog naroda i član Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH Jasmin Duvnjak očekuje u jednoj brzoj dinamici, uz poštivanje svih zakonskih procedura, da novi sastav Komisije za vrijednosne papire možemo imati najkasnije za 60 dana.

Kako je podsjetio u razgovoru za Fenu, Komisija za vrijednosne papire u Federaciji BiH ne funkcioniše u punom kapacitetu od 30. 10. 2019. godine.

Nakon što prethodna odluka o izboru članova nije dobila potvrdu Doma naroda Parlamenta FBiH, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara 1. aprila ove godine objavio je novi javni oglas za izbor i imenovanje članova Komisije za vrijednosne papire. Oglas je bio otvoren 15 dana.

– Prema mojim informacijama, ove sedmice Komisija za izbor obavlja intervjue sa kandidatima koji zadovoljavaju stroge uslove i kriterije, nakon čega će proslijediti listu uspješnih kandidata predsjedniku Čavari, koji će uz saglasnost potpredsjednika FBiH Melike Mahmudbegović i Milana Dunovića donijeti Odluku o imenovanju – kaže Duvnjak.

Iza ove faze nastupa parlamentarna faza postupka, gdje je neophodno da Predstavnički i Dom naroda Parlamenta FBiH potvrde ovu Odluku.

– Hitno moramo otkloniti zastoj u radu ove Komisije, imajući u vidu značajne nadležnosti koje ima, kao što su zaštita investitora i nadzor tržišta i učesnika na tržištu, nadzor emisije i prometa vrijednosnih papira, kao i druge aktivnosti kojima se osigurava efikasno funkcionisanje tržišta vrijednosnih papira i spriječavaju daljnje štete tržištu, kapitalu, privredi, bankama, dioničkim društvima i dioničarima, te posebno investitorima i onima koji otvaraju nova radna mjesta i stvaraju novu vrijednost – upozorio je Duvnjak.

Podsjeća da su na ovo upozorili i iz Delegacije EU u BiH, OHR-a, američke i britanske ambasade, te poslovne zajednice.

– Davno je bilo “krajnje vrijeme” da obavimo ovaj posao, posebno imajući u vidu teške posljedice pandemije na ukupna privredna kretanja. Tražit ću, kao član Kolegija, čim dobijemo Odluku o imenovanju od predsjednika FBiH da je prioritetno uvrstimo na prvu narednu sjednicu Parlamenta. Siguran sam da će predsjedavajući oba doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović i Tomislav Martinović podržati uvrštavanje ovog važnog pitanja na dnevni red. Očekujem u jednoj brzoj dinamici, uz poštivanje svih zakonskih procedura, da novi sastav Komisije za vrijednosne papire možemo imati najkasnije za 60 dana – zaključio je Duvnjak.

Biznis.ba / FENA