Džindić o rudnicima: Direktori koji ne budu isplaćivali doprinose bit će smijenjeni

Federalna Vlada pokušaće spasiti rudnik Breza kreditom, dok je sudbina zeničkog rudnika upitna. To je rezultat sastanka resornog federalnog ministra Nermina Džindića sa direktorima zeničkog i brezanskog rudnika i čelnim ljudima Elektroprivrede BiH i Porezne uprave Federacije.

Za desetak dana, nakon analize, biće održan novi sastanak, kako bi bila donesena konačna odluka za zenički rudnik.

Povod za sastanak jesituacija u rudnicima u Zenici i Brezi, jer rudari danima ne žele da siđu u jame dok im se ne isplate plaće i odblokiraju računi.

– Jedan od zaključaka je da se rudnik Breza mora zadužiti za 6,5 miliona KM da bi isplatio dio dugovanja Poreznoj upravi.

Kada je u pitanju rudnik Zenica, njima smo dali rok od deset dana da naprave pregled situacije i sve dostave Upravi i Nadzornom odboru „Elektroprivrede“ – kaže Džindić.

Oni direktori rudnika koji više ne budu isplaćivali doprinose na plaće rudarima bit će smijenjeni.

– To je jasno poručio direktor EPBiH Bajazit Jašarević. Ko ne zna da radi, neka ide – kaže Džindić.

On nam je iznio šokantne podatke, a to je da su ukupne obaveze rudnika Breze prema Poreznoj upravi 88 miliona KM, a rudnika Zenice 141 milion KM.

– Ovi rudnici od 2009. do 2015. godine nisu platili ni marke obaveze Poreznoj upravi. Tek su poslije 2015. to počeli raditi, ali ne u mjeri u kojoj su trebali – kaže Džindić.

Biznis.ba