Džindić: Parlament će dati konačan odgovor o Bloku 7 i kineskom partneru

Još nema rješenja za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, nakon što je kineska firma informisala Elektroprivredu BiH da ne može isporučiti određene komponente.

Ove, ali i druge informacije federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić Vladi FBiH predočit će na sjednici ove sedmice.

U razgovoru za Al Jazeeru, ministar Džindić podsjetio je da je ugovor o izgradnji bloka 7 potpisan između Elektroprivrede BiH i kineskog partnera, uz saglasnost Parlamenta FBiH.

– Krajem prošle godine kineski partner informisao je Elektroprivredu BiH da ima određenih problema jer je jedan od njihovih strateških podizvođača General Electric izašao iz ugovora s obrazloženjem da se mijenja poslovna filozofija njihove kompanije i da ne žele učestvovati u nekim novim projektima koji podržavaju gradnju termoblokova, odnosno korištenje uglja za proizvodnju električne energije – govori Džindić.

Od tada pa do danas, nastavlja, traje prepiska između Elektroprivrede i kineskog partnera. Ali, nažalost, stvari se nisu promijenile, prenose Vijesti.ba.

– Ponuda od strane kineskog partnera da idu s alternativnim dobavljačem tih komponenata nije prošla Upravu i Nadzorni odbor i oni su nam se prije desetak dana obratili s dopisom u kojem traže mišljenje i stav Ministarstva i Vlade. Mi smo taj dopis dobili, proučili, pregledali, pripremamo informaciju. Vrlo vjerovatno ćemo u četvrtak na sjednici Vlade upoznati ministre i premijera o svim koracima koji su urađeni i koji će biti urađeni na ovom projektu – navodi Džindić.

A zatim će, kaže, taj dokument biti proslijeđen Federalnom parlamentu, s obzirom na to da je ta zakonodavna institucija dala finalnu saglasnost na potpisivanje takvog ugovora.

– I on je jedini organ koji u ovom trenutku može dati saglasnost na eventualnu korekciju – pojašnjava Džindić, te dodaje kako je vrlo teško očekivati da Parlament dadne finalnu saglasnost, s obzirom na trenutnu konstelaciju političkih snaga.

Međutim, svim članovima Parlamenta, jasan je ministar, treba obrazložiti u kakvoj se situaciji nalazi čitav energetski sistem, ali i Bosna i Hercegovina kao potpisnica ugovora s Energetskom zajednicom i svih obaveza i prava koja iz takvog ugovora proizilaze.

Podsjeća da je Energetska zajednica više puta upozoravala da u garanciji za ovaj projekat ima elemenata nedopuštene državne pomoći.

– Međutim, mi smo tu pokazali da se ne radi o direktnoj državnoj pomoći i taj slučaj se još uvijek vodi u Beču. On nema veze s kineskim kapitalom niti utjecajem kineskog kapitala u BiH i u regionu. Mi imamo obaveze koje moramo ispoštovati prema Energetskoj zajednici, i mi to i činimo.

Ovo nikakve veze nema s kineskim kapitalom. Ima veze s procedurama koje Energetska zajednica smatra da su narušene. Naš stav u tom slučaju je da nisu narušene i da smo mi uradili sve onako kako zakon i procedure u BiH definišu. A arbitraža u Beču će naravno pokazati ko je na kraju u pravu i kako izaći iz tog problema – naglašava Džindić.

Napominje da su Vlada FBiH i Elektroprivreda BiH prije dvadesetak dana potpisale pismo saglasnosti s Energetskom zajednicom, u kojem su se obavezale na uvođenje internih taksi CO2, u okviru Elektroprivrede, kako bi se pripremili na promjene koje se u Evropi dešavaju vezano za te takse.

– Ta sredstva koja će biti deponovana na posebnom računu u okviru Elektroprivrede bit će korištena za gradnju postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, i mi taj princip i smjer djelovanja podržavamo i apsolutno ćemo biti na tom fonu – zaključio je ministar Džindić.

Biznis.ba