Džindić: Posljednja opomena za direktore, BH-Gas da plati fakturu

Vlada FBiH prihvatila je na današnjoj sjednici naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva za narednih 14 dana, te usvojila program utroška sredstava za sanaciju zdravstvenih ustanova u FBiH u iznosu od 60 miliona KM.

Ministar zdravstva Vjekoslav Mandić kazao je da je Vlada usvojila nove epidemiološke mjere koje se odnose na dozvolu okupljanja do 30 osoba na otvorenom (dosad bilo dozvoljeno 20) i na policijski sat koji je sa 21 pomjeren na 23 i traje do 5 sati ujutru.

Dodao je da je Vlada u tekućim transferima drugim nivoima vlasti predvidjela 60 miliona KM za pomoć zdravstvenim ustanovama.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić podsjetio je na Zaključak od 8. aprila ove godine, kojim je Vlada vezano za snabdijevanje plinom zadužila i Energoinvest i BH Gas da se strikno poštuju elementi Uredbe koja reguliše ovu oblast i da u roku od tri dana sačine sporazum po kojem će funkcionisati u budućnosti, obzirom na promjenu pravca snabdijevanja od 1. marta.

Jednim od zaključaka tada je, nastavlja ministar, obavezan Nadzorni odbor i Uprava BH Gasa da izvrše povrat sredstava koja su uplaćena prema transportnim kompanijama, znajući da tim tokom plin neće ići.

– Danas je Vlada informisana o svim događanjima od 8. aprila do današnjeg dana. Čitava Vlada se uključila u raspravu i jednoglasno usvojila nekoliko zaključaka. Jednim zaključkom se Gasu nalaže da danas do 13 sati izvrši uplatu po fakturi Energoinvesta za isporučeni prirodni gas i PDV, a da privredno društvo izvrši uplatu Gazpromu i UIO BiH danas u toku dana – rekao je Džindić.

Drugim zaključkom, radi zaštite interesa građana i privrede, u slučaju neizvršavanja zadataka iz prvog zaključka, Vlada se obavezuje da će tokom današnjeg dana poduzeti adekvatne mjere iz svoje nadležnosti i riješiti ovaj problem.

– Dakle, još jedna prilika i posljednja opomena za oba direktora da se danas izvrši plaćanje i prekine agonija o prekidu snabdijevanja plinom. Novac postoji, na računu je BH Gasa, on treba da se prebaci na račun Energoinvesta, nakon toga Energoinvest Gazpromu i tu se priča završava – poručio je Džindić.

Na pitanje je li bilo rasprave o jučerašnjem zahtjevu Vlade KS da se smijeni rukovodstvo KCUS-a, nakon što je 13 anesteziologa u jednom danu dalo otkaz, Mandić je rekao da danas na Vladi nije bilo te tačke dnevnog reda.

– Ako se ukaže potreba, naravno da ćemo razgovarati, ali to je pitanje menadžmenta, upravljanja. Za Ministarstvo je najvažnije da se djelatnost KCUS-a i dalje obavlja nesmetano. A za te sarajevske zahtjeve, mi moramo imati pismeni trag, mi smo legalisti. Ponavljam, najvažnije je da se djelatnost zdravstvene zaštite obavlja nesmetano i u punom obimu za sve pacijente – dodao je ministar Mandić.

Pojašnjava da bi pomjeranje policijskog sata sa 21 na 23 sata trebalo stupiti od večeras, ali da to zavisi od vlada kantona, koje svoje odluke trebaju uskladiti s današnjom odlukom Vlade FBiH.

Odgovarajući na pitanje je li nabavka vakcina za koronavirus političko pitanje, Mandić je kazao da ih je Vlada FBiH uspjela nabaviti putem COVAX mehanizma, te da su one plaćene.

– Moderno je ovdje kritizirati Vladu. Mogli ste jučer poslušati i predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji je izričito pohvalio rad Vlade – dodaje Mandić.

Vlada FBiH utvrdila je danas i koeficijent 1 za obračun i isplatu egzistencijalne naknade za demobilisane borce i njihove porodice za drugi kvartal ove godine, odnosno period april-juni. Na osnovu ovog koeficijenta i iznosa utvrđenog u zakonu bit će utvrđena i visina mjesečne naknade. Za realizaciju ove odluke u ovogodišnjem budžetu osigurano je 45 miliona KM.

Upitan ima li kakvih pomaka u razgovorima sa Sindikatom rudara FBiH, Džindić je kazao da je bio spreman 1. maja doći da pregovara, na dan kada su rudari održali protestnu šetnju, ali da su to oni tada odbili.

– Jučer u 8.30 sati dobili smo sporazum od Sindikata s osam tačaka. U 11 je počeo sastanak. Napravili smo kratku analizu, vidjeli da treba razgovarati i tražiti rješenje. Nažalost, na drugoj tački je došlo do prekida sastanka. Očekujem da će početkom sredine naredne sedmice doći do nastavka pregovora. Treba raspravljati o svim njihovim zahtjevima, ali i uzeti u obzir zahtjeve Elektoprivrede koja je pripremila plan reorganizacije – pojasnio je Džindić.

Ne može se stvar posmatrati jednosmjerno i samo iznositi vlastiti zahtjevi, kaže Džindić, te dodaje da se moraju tražiti kompromisna rješenja koja su u praksi provodiva.

– Prvu tačku smo jučer dogovorili i već je realizovali. Uprava EPBiH je donijela odluke kojima izdvaja 115 miliona KM za uvezivanje radnog staža 419 radnika. Donijela je i drugu odluku kojom se izdvaja oko 30 miliona KM za stimulativne otpremnine. To je sve na dobrovoljnoj bazi. Niko nikoga ne tjera da prihvati nešto što nije prihvatljivo – poručio je.

Ocijenio je da u sporazumu s osam tačaka koji je predložio Sindikat rudara ima elemenata koji ne mogu biti prihvatljivi, jer nisu zakonski ispravni.

– Ne možemo mi pristati i potpisati nešto što nije u skladu sa zakonom. Nadam se naredne sedmice nastavku pregovora i pronalasku rješenja na obostrani interes – dodao je ministar Džindić.

 

Biznis.ba