Džindić: Propali pregovori, Glencore je neozbiljan

Predstavnici Vlade FBiH i švicarskog Glencorea danas nisu postigli saglasnost o rješenju za mostarski Aluminij.

Potvrdio je ovo novinarima nakon sastanka federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

On je rekao da je došlo do promjene Glencore-ovog stajališta, te da je ova kompanija odustala od prvobitne ponude koju je usmeno dala upravi Aluminija, odnosno da sufinansira ili finansira električnu energiju u iznosu od 50 evra po megavatsatu.

“Pregovori su krenuli sa tim informacijama, ali je tokom sastanka Glencore saopštio da nije spreman preuzeti sufinansiranje ili finansiranje u tom iznosu. Problematizirali su pismo koje su sami poslali Vladi. Povukli su se iz pregovora i neprofesionalno se vratili korak unazad”, rekao je on.

Predstavnici malih dioničara, koji su prisustvovali sastanku, dodao je, izrazili su negodovanje zbog promjene stava Glencorea.

“Tražili su, pored toga što Glencore tu ostvaruje enormno visoku dobit, da se uključe u spas Aluminija”, kazao je on.

Naveo je kako će Vlada FBiH pružati podršku radnicima u omjeru udjela 44 posto, koliko ima u Aluminiju, te nastaviti tražiti strateškog partnera što je preduslov da ova firma ne ode u stečaj.

Najavio je da Vlada FBiH i resorno ministarstvo nastavljaju pregovore sa svim potencijalnim investitorima.

“Jutros smo dobili još jedno pismo namjere od firme Manna World Holding Trust, u kojem traže sastanak sa premijerom FBiH, dopremijerkom Miličević i sa mnom. Traže da vrlo brzo sjednemo i razgovaramo o saradnji i mogućem spasu Aluminija”, otkrio je Džindić.

Dražan Pandža, direktor “Aluminija”, kazao je da je zahvalan predstavnicima Vlade FBiH na uloženom naporu, kao i predstavnicima investitora.

“Razjasnili smo ono što je trebalo razjasniti i to je, prema mom mišljenju, najvažnija poenta ovog današnjeg sastanka. Sjeli smo i raščistili sve – kakvo je stanje, resetirali smo postavke. Znamo kakav je njihov stav, znamo kakva je pozicija i možemo reći da se ona nije promijenila do prvog sastanka”, poručio je Pandža.

Na pitanje novinara šta će biti dalji koraci, odnosno da li će doći do gašenja Aluminija, Pandža je poručio: “Dođite sutra sa nama u 12.00 sati i budite prisutni”.

Džindić je na pitanje šta će se dalje dešavati ponovio da Vlada FBiH nastavlja pregovore sa potencijalnim investitorima.

“Što se tiče Glencorea, ne mogu reći da je ovo kraj, ali vraćanje na početni položaj prošle sedmice nama jasno pokazuje da su neozbiljan partner i da ne žele dalje sa nama. Idemo sa drugim strateškim partnerima da vidimo postoji li mogućnost za spas. Ako ne bude ta mogućnost, druga opcija je stečaj”, kategoričan je Džindić.

Na pitanje novinara da li će Vlada FBiH eventualno pregovarati sa EP HZHB, jer prema najavama uprave Aluminija, slijedi gašenje preduzeća, Džindić je kazao kako elektroprivrede imaju zakone po kojima rade. Vlada FBiH, dodao je, ne može niti hoće narediti nekome da radi protivzakonito.

“EP HDHB je 293 miliona izložena prema Aluminiju. To spada u visoki stepen potraživanja. Vlada FBiH radi u skladu sa zakonima, prema kojima ne postoji mogućnost subvencioniranja, a pogotovo ne na tako nefer ponudu Glencorea da Vlada FBiH putem elektroprivreda subvencionira ili pomaže za cijenu iznad 25 i 40 eura”, rekao je Džindić.

On je rekao da će Vlada FBiH nastaviti pregovore sa novom zainteresovanom kompanijom, kao i kompanijom iz Dubaija.”Te dvije kompanije ostaju u opticaju”, dodao je on.

Biznis.ba