Egrlić: Očekujemo da će bh. izvoz ove godine premašiti 12 milijardi KM

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) Ahmet Egrlić izjavio je danas da očekuju da će bh. izvoz ove godine premašiti 12 milijardi KM.

– Izvoz iz BiH je u toku ove godine rastao i prvi put u aprilu premašio jednu milijardu KM na mjesečnom nivou, te nastavio taj trend kroz maj, juni i juli. U augustu je došlo do blagog smanjenja, ispod jedne milijarde KM, ali do kraja godine očekujemo da će se nastaviti ovaj trend rasta i da ćemo zasigurno preći 12 milijardi KM na kraju godine – istakao je Egrlić.

U prošloj godini smo, po njegovim riječima, kada je riječ o izvozu, prvi put prešli deset milijardi KM, odnosno izvoz je iznosio oko 11,5 milijardi KM.

Pokrivenost uvoza izvozom je oko 63 posto, glavno je tržište EU koje 70 posto zastupljeno u ukupnom izvozu, a najbolju pokrivenost uvoza izvozom imamo sa Austrijom, Njemačkom, Italijom, itd. Sa zemljama regiona imamo najveću vanjskotrgovinsku razmjenu.

– BiH je neophodno brendirati kao državu iz koje dolaze kvaliteteni proizvodi, a ekonomska diplomatija treba napraviti pretpostavke za dalje razvijanje poslovanja i izvoza bh. kompanija. Zaključak je da izvoznici ne propadaju nego konstantno rastu i zbog toga im treba pružiti podršku – istakao je Egrlić.

Poslovne novine, bonitetna kompanija LRC i VTKBiH danas su predstavili rezultate rangiranja bh. kompanija po ukupnom prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka za 2017. godinu u okviru projketa „100 najvećih u BiH”. Najuspješnijim kompanijama priznanja će biti uručena sutra na svečanosti u Sarajevu.

 

Biznis.ba / FENA