EIB putem Raiffeisena kreditira mala i srednja preduzeća u BiH

Evropska investiciona banka (EIB) ugovorila je odobravanje kredita od 25 miliona eura prema Raiffeisen Leasingu d.o.o. Sarajevo radi podrške finansiranju malih i srednjih preduzeća u BiH.

Ugovor o puštanju prve tranše kredita od 15 miliona eura su danas u Sarajevu potpisali predsjednik Uprave Raiffeisen Bank d.d. Bosna i Hercegovina Karlheinz Dobnigg i direktor EIB sektora za zapadni Balkan, Hrvatsku i Sloveniju Matteo Rivellini.

Dobnigg je rekao da će dogovorena transakcija od 25 miliona eura, osim finansiranja značajnih investicijskih projekata u zemlji, omogućiti i finansiranje malih i srednjih projekata od suštinskog značaja za ostvarenje ekonomskog rasta.

– Podrška projektima u oblasti zaštite okoliša, industrije, zdravstva i edukacije uz ovu kreditnu liniju ujedno odražava našu strategiju održivosti – dodao je Dobnigg.

Rivellini je izjavio da mu je zadovoljstvo što je danas potpisao ugovor o kreditu kojim se podržavaju domaći mali i srednji poduzetnici, kao i otvaranje novih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini.

– Ovaj kredit će također pomoći zapošljavanju mladih u zemlji, što direktno tretira krajnje uzroke potencijalne migracije mladih – naveo je Rivellini.

Saradnja između EIB-a i Raiffeisen grupacije u BiH datira od 2005. i od tada je EIB plasirao šest kredita prema Raiffeisen grupaciji u BiH u iznosu 130 miliona eura, saopćeno je iz Raiffeisen banke.

Biznis.ba / FENA