Ekonomisti: 100.000 radnih mjesta u Njemačkoj ugroženo Brexitom bez sporazuma

Njemački ekonomisti tvrde da bi Brexit bez sporazuma mogao ugroziti više od 100.000 radnih mjesta u Njemačkoj koja ovise o trgovini s Britanijom, dok će automobilska industrija biti najteže pogođena.

Istraživači u Institutu Halle za ekonomska istraživanja saopćili su u ponedjeljak da su stvorili model onoga šta će se desiti ukoliko britanski uvoz iz Evropske unije opadne za 25 posto uslijed odsustva trgovinskog sporazuma.

Među mjestima u kojima će najviše radnih mjesta biti ugroženo je Wolsfburg u sjevernoj Njemačkoj, u kome se nalazi sjedište Volkswagena, i regija Dingolfing-Landau u južnoj državi Bavarskoj, gdje BMW ima proizvodna postrojenja. Ukoliko Britanija napusti EU bez trgovinskog sporazuma, to bi značilo uvođenje dažbina od 10 posto na automobile i autodijelove.

Vlasti su upozorile da te brojke ne uračunavaju cifru ljudi koji bi bili otpušteni. Njemačke kompanije mogle bi svojim radnicima uvesti kraće radno vrijeme ili naći tržište drugačije od britanskog, prenosi Associated Press.

Biznis.ba / FENA