El Salvador prvi u svijetu uveo bitcoin kao službeno sredstvo plaćanja

Kongres El Salvadora zvanično je prihvatio prijedlog predsjednika ove države Nayiba Bukelea o uvođenju bitcoina kao zvaničnog sredstva plaćanja u ovoj centralnoameričkoj državi.

Sa 62 glasa za, politički zvaničnici u državi usvojili su ovaj prijedlog iako su postojali strahovi zbog mogućeg utjecaja ove odluke na program države sa Međunarodnim monetarnim fondom. 

Predsjednik države Nayib Bukele rekao je kako se Salvador odlučio na ovaj potez zbog mogućnosti jačanja veza sa dijasporom. Uvođenje bitcoina kao zvaničnog sredstva plaćanja omogućit će dijaspori lakše slanje novca nazad u državu.

Iako su uveli bitcoin, predsjednik države ističe kako će američki dolar također i dalje ostati zakonsko sredstvo plaćanja. 

“Ovo će pojačati finansijsku uključenost, investicije, turizam, inovacije i ekonomski razvoj u našoj zemlji. Upotreba bitcoina bit će neobavezna za pojedince i neće predstavljati rizik za korisnike. Vlada će garantirati konvertibilnost kriptovalute u dolare u trenutku transakcije putem programa BANDESAL stvorenog u razvojnoj banci”, rekao je Bukele.

Prema zakonu, kompanije će od sada morati prihvatiti bitcoin ukoliko kupci ponude plaćanje roba i usluga u ovoj valuti. Porezi i doprinosi također se mogu plaćati bitcoinom.

Dok su sa jedne strane korisnici kriptovaluta pozdravili donošenje ove odluke, analitičari su istakli kako ona može zakomplicirati dogovor Salvadora s MMF-om, prenosi Klix.

Historija će pokazati da li će Salvador započeti novi trend na tržištu ili će napraviti potpuni promašaj”, rekao je Brandon Thomas, član savjetodavne kompanije Grayline Group.

Bitcoin je kriptovaluta, odnosno, virtuelno sredstvo bez direktne veze s realnom ekonomijom te godinama bilježi velike oscilacije u vrijednosti. Većina svjetskih centralnih banaka istražuje mogućnost stvaranja vlastitih digitalnih valuta. U aprilu je banka u Engleskoj objavila da traži stvaranje digitalnog novca koji će postojati uz gotovinu i bankovne depozite.

Biznis.ba