Elon Musk u pregovorima s menadžerima iz Saudijske Arabije o privatizaciji Tesle

Prema nekim procjenama, Teslin ugovor mogao bi koštati čak 50 milijardi dolara. Međutim, nejasno je da li će Muskovo objašnjenje u blogu ublažiti federalne regulatorne organe koji prate njegove korake.

Musk je pojasnio kako su ga Saudijci prvi put kontaktirali početkom 2017. godine kada su izrazili svoj interes za kupovinu Tesle. Ipak, nakon tih razgovora oni su kupili samo pet posto Teslinih dionica. Direktor Tesle je, kako je otkrio, 31. jula održao sastanak s generalnim direktorom fonda iz Saudijske Arabije koji je izrazio žaljenje jer nisu nastavili graditi njihove pregovore o privatizaciji.

“Izrazio je svoju podršku za finansiranje privatizacije Tesle. Izašao sam sa sastanka bez ikakve dileme u vezi s fondom iz Saudijske Arabije. Sada je pitanje samo pokretanje procesa. Očito je kako uspješni fond iz Saudijske Arabije ima više nego dovoljno kapitala za izvršenje ovakve transakcije”, napisao je Musk.

On je prije nekoliko dana šokirao investitore kada je nagovijestio moguće povlačenje uspješnog proizvođača električnih automobila s berze, a kako bi sačuvao vrijednost i oslobodio firmu pritisaka investitora.

“Razmišljam da povučem Teslu na 420 dolara po dionici. Time su osigurana sredstva”, napisao je Tesla na Twitteru aludirajući na takozvano delistiranje, odnosno povlačenje s berze.

Početkom augusta Musk je Upravnom odboru Tesle dao na razmatranje ideju o privatizaciji firme putem otkupa akcija koje su u posjedu investitora.

Biznis.ba / NN