EPBiH uplatila 8,9 miliona KM za penzionisanje 202 radnika rudnika

Javno preduzeće Elektroprivreda BiH uplatilo je 8,9 miliona KM za isplatu doprinosa i otpremnina za 202 uposlenika rudnika, koji su zaključno sa 31.05.2021.godine stekli uslove za penzionisanje.

Time je JP Elektroprivreda ispunila obaveze iz člana 2.Sporazuma o nastavku restrukturiranja rudnika Koncerna EPBiH, potpisanog sa Sindikatom radnika rudnika Federacije BiH 19.maja ove godine, i ugovora zaključenih sa rudnicima Kreka, Kakanj, Breza, Zenica, Đurđevik i Abid Lolić.

Sredstva su doznačena za isplatu doprinosa i otpremnina za 61 radnika RMU Zenica, 43 radnika RMU Kakanj, 36 radnika RU Kreka, 35 radnika RMU Breza, 19 radnika RMU Abid Lolić i 8 radnika RMU Đurđevik.

Odobrena su i sredstva u iznosu 2,6 miliona KM za deblokadu računa RMU Zenica, blokiranog zbog tužbi pokrenutih od strane 66 radnika ovog rudnika.

JP Elektroprivreda BiH nastavlja sa ispunjavanjem obaveza iz Sporazuma o nastavku restrukturiranja rudnika i predani odnos u spašavanja rudnika očekuje i od drugih partnera u ovom procesu, prije svega uposlenika rudnika i Sindikata, saopćeno je iz Službe za komunikacije JP Elektroprivreda BiH.

Biznis.ba / FENA