Erdogan: Turska će vrlo brzo postati jedna od 10 vodećih ekonomija svijeta

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako će novi ekonomski model koji je Turska počela primjenjivati odnedavno vrlo brzo pokazati rezultate te će omogućiti ovoj državi da postane jedna od deset vodećih ekonomija svijeta.

Na proširenom sastanku šefova pokrajina vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) u Istanbulu, Erdogan je govorio o ekonomskim kretanjima u Turskoj kao i rastu inflacije te je još jednom poručio kako su glavni uzročnici visoke inflacije visoke kamate.

“S našim novim ekonomskim programom, brzo se krećemo ka zacrtanom cilju stavljanja Turske među 10 najboljih ekonomija. Kamatne stope čine bogate bogatijima, a siromašne siromašnijima. Prekinut ćemo ovaj ciklus i pustiti naše ljude da ostvare glavni cilj”, rekao je Erdogan, prenosi Klix.ba.

On je naglasio kako je Turska bila otporna na sve globalne ekonomske krize zahvaljujući infrastrukturi koju je obezbijedila vladajuća partija tokom prethodnih godina vladavine.

“Trebalo bi objasniti i jasno reći kako je naš ekonomski cilj postao bliska stvarnost i više nije san”, poručio je turski predsjednik.

On se osvrnuo i na ciljeve AK Partije za 2023. godinu, stogodišnjicu Republike Turske, te viziju za decenije ispred.

“Trebalo bi reći našim građanima da zavjere o uništavanju naše ekonomije imaju za cilj da nas odvuku od naših ciljeva. Također, trebali bismo im reći da su nedavne igre o kamatnim stopama i stranoj valuti dio ove zavjere. Međutim, mi imamo dovoljno snage i odlučnosti da ih pobijedimo”, ističe on.

Na kraju, osvrnuo se i na rad opozicije te je optužio glavnu opozicionu stranku za vođenje politike laži usmjerene protiv vladajuće stranke.

“Trebali bismo uvjeriti naše ljude da će se Turska suočiti s najvećim katastrofama ako vlast nad ovom zemljom preuzme opozicija. Vidjeli smo šta se desili u Istanbulu nakon izbora 2019. godine”, izjavio je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Biznis.ba