Etičnost i transparentnost od sada i evropska obaveza poslovanja inovativne farmaceutske industrije u BiH

Ulaskom u Evropsku federaciju farmaceutske industrije i udruženja – EFPIA, Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u BiH (UIPL) je svojim zalaganjima već postalo dio Evropske unije.

Na konferenciji za medije, koja će se održati u danas u Sarajevu UIPL će predstaviti pregled obaveza ali i koristi koje nosi ovo članstvo, koje za krajnji cilj imaju poboljšanje pristupa lijekovima korisnicima zdravstvenog sistema – pacijentima.

Ulazak u evropsku porodicu farmaceutske industrije je i veliko priznanje za državu Bosni i Hercegovinu, jer znači da sama država u velikoj mjeri posjeduje regulativnu koja je u skladu sa zakonskim postavkama tržišta lijekova u EU. O obavezama, ali i koristima koje nosi članstvo u ovom evropskom udruženju, kao što su način saradnje ljekara i inovativne farmaceutske industrije, transparetnost procesa načina dolaska lijeka do pacijenta, ali i transparentnost načina utroška novca, govorit će  Damir Babić, predsjednik Upravnog odbora UIPL , Ana Petrović, direktorica UIPL.  i prim. dr. Harun Drljević, predsjednik Komore ljekara/lječnika FBiH

Pozivaju se svi zainteresirani mediji da prisustvuju današnjoj konferenciji za medije u sali Bolero Hotela Courtyard Marriott, Ulica Skenderija 1, u Sarajevu, sa početkom u 12.00 sati.

Biznis.ba