EU kritikuje Veliku Britaniju uoči pregovora o Protokolu za Sjevernu Irsku

Evropska unija optužila je Britaniju da nije provodila sporazume o Brexitu u pismu objavljenom samo nekoliko sati uoči razgovora o kontroverznom Protokolu za Sjevernu Irsku.

U pismu ministru britanske vlade Michaelu Goveu, potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčovič kritikovao je činjenicu da se navodno ne poštuju sporazumi o kontroli kretanja robe i ljudi između Sjeverne Irske i ostalih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva.

Također je kritikovao pogrešne informacije za trgovce i nedostatak pristupa carinskim podacima od strane predstavnika EU. Šefčovič je napisao da pretpostavlja da se radi o nesporazumima za koje se mogu naći brza rješenja.

Šefčovič bi se u četvrtak trebao sastati s Goveom, prenosi dpa.

Britanska strana je za ublažavanje Protokola Sjeverne Irske kako bi ublažile negativne posljedice po ekonomiju.

Protokol Sjeverne Irske zadržava protok robe između države EU, Republike Irske i Sjeverne Irske, dijela Ujedinjenog Kraljevstva. Cilj je izbjeći stvaranje čvrste granice, što bi moglo dovesti do rasplamsavanja starih sukoba.

EU je prošlog mjeseca izazvala veliko nezadovoljstvo kada je predložila pokretanje hitne klauzule u Protokolu kako bi se omogućila kontrola na irskoj granici prilikom primjene novog registra izvoza vakcina. Nakon reakcija iz Dublina, Belfasta i Londona, EU se brzo povukla.

Gove je zatražio produženje prelaznog perioda za supermarkete u Sjevernoj Irskoj do januara 2023. kako bi se spriječili poremećaji u opskrbi robe, kao i da bi se svim uključenim stranama dalo više vremena za provedbu.

Vlada Sjeverne Irske radije bi potpuno ukinula Protokol.

( FENA)