EU optimistična prema ekonomskom rastu uprkos izazovima pandemije

Uprkos dubokoj neizvjesnosti zbog naglog rasta broja zaraženih od koronavirusa i posljedica novih varijanti virusa, zvaničnici Evropske komisije u četvrtak su izrazili umjereni optimizam da bi evropske ekonomije mogle zabilježiti rast u ovoj i u 2022. godini.

U svojoj zimskoj, prelaznoj prognozi, izvršni organ EU prognozirao je da će rast u 19 zemalja koje koriste euro dostići 3,8 posto u ovoj i u narednoj godini nakon pada od 6,3 posto u 2020. Prognozirano je da ekomomski rast u kompletnoj 27-članoj EU dostigne 3,7 posto u 2021, i 3,9 posto u narednoj godini.

Prognoze ovise i o pretpostavci da će restrikcije zbog koronavirusa biti ublažene krajem proljeća, kada se očekuje da najranjivije kategorije ljudi širom Evrope, poput staraca i onih s hroničnim bolestima, budu vakcinisane.

Evropski ekonomski komesar Paolo Gentiloni priznao je da virus postavlja velike ekonomske i društvene izazove, ali je kazao da “barem vidimo svijetlo na kraju tunela”.

Potpredsjednik komisije Valdis Dombrovskis izjavio je da prognoza “pruža istinsku nadu u vrijeme velike neizvjesnosti za sve nas”.

– Solidni očekivani rast u drugoj polovini ove godine pokazuje veoma jasno da okrećemo trend u prevazilaženju krize – kazao je.

Dombrovskis je, međutim, upozorio da će “snažan evropski odgovor biti od ključnog značaja u bavljenju pitanjima kao što su gubitak radnih mjesta, oslabljeni korporativni sektor i rastuća nejednakost.

– Još moramo obaviti mnogo posla da suzbijemo širi društveno – ekomomski pad – rekao je.

Uprkos novim prognozama, predviđeno je da će članice eurozone zaostajati za Kinom i SAD-om u ekonomskom rastu nakon najtežeg perioda pandemije.

Zimski val zaraza koronavirusom širom Evrope doveo je do novih restrikcija na putovanja i poslovne aktivnosti, iako su kompanije u nekim proizvodnim sektorima bile u stanju da se bolje prilagode nego one iz uslužnih djelatnosti, kao što su hoteli i restorani, prenosi AP.

 

Biznis.ba / FENA