Europska komisija odobrila talijanski plan oporavka

Italija je dobila zeleno svjetlo Europske komisije za svoj plan oporavka koji bi trebao potaknuti rast gospodarstva oslabljenog pandemijom koronavirusa, rekao je u utorak premijer Mario Draghi.

– Ovo je dan ponosa za našu zemlju – istaknuo je obraćajući se iz legendarnih filmskih studija Cinecitta u Rimu, središtu talijanskog filma, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Italija, najveći korisnik europskog mega plana oporavka vrijednog 750 milijarda eura, dobit će iz Bruxellesa ukupno 191,5 milijarda eura, od čega 68,9 milijarda izravnih potpora.

Europski plan oporavka koji se financira dosad neviđenom zajedničkom pozajmicom, “jedinstvena je prilika u životu” koju “moramo iskoristiti kako bismo pripremili budućnost”, rekla je Von der Leyen.

– Oduvijek smo bili svjesni toga da će biti potreban spoj reformi i ulaganja kako bi se pokrenulo gospodarstvo kad izađemo iz ove krize i kako bismo načinili iskorak prema modernizaciji našeg gospodarstva – istaknula je.

Talijanski plan oporavka “donijet će rast BDP-a od 1,5 do 2,5 postotnih bodova i stvorit će više od 240.000 radnih mjesta u Italiji do 2026.”, dodala je, prenosi SEEbiz.

Posjet Von der Leyen dio je njezina europskog putovanja po članicama EU čije je planove Bruxelles prve odobrio.

Posjete je počela u srijedu u Portugalu i u Španjolskoj, koja je drugi najveći korisnik europskog novca poslije Italije, s ukupno oko 140 milijarda eura.

Italija je u veljači 2020. bila prva europska zemlja koju je pandemija snažno pogodila i donijela joj strogu karantenu što je paralizirala čitave gospodarske sektore, pa tako i turizam.

Talijansko gospodarstvo, treće po snazi u eurozoni, pretrpjelo je zbog pandemije težak udar s padom BDP-a od 8,9 posto u prošloj godini, što je najgora recesija od Drugog svjetskog rata.

 

(FENA)