Evropska unija odgodila odluku o sezonskom pomjeranje sata do 2021. godine

Ministri prometa zemalja članica Evropske unije odlučili su odgoditi ukidanje sezonskog pomjeranje sata do 2021. godine, dok je Evropska komisija predlagala da sljedeća godina bude zadnja u kojoj se pomiču kazaljke dva puta godišnje, izjavio je u utorak hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. “Podržali smo prijedlog austrijskog predsjedništva EU-a i do 2021. godine neće biti konačne odluke”, izjavio je ministar Butković, koji u Briselu sudjeluje na dvodnevnom sastanku Vijeća za promet, telekomunikacije i energiju, javila je Hina.

Evropska komisija je predložila 12. septembra 2018. ukidanje polugodišnjeg ukidanja pomicanja sata za cijelu Evropsku uniju u 2019., a zemljama članicama prepušteno je da odluče hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

U anketi Evropske komisije o tome provedenoj od jula do augusta sudjelovalo je rekordnih 4,6 miliona ljudi i velika većina izjasnila se protiv pomicanja kazaljki.

“Podržali smo načelan stav da se ukine pomicanje sata dva puta godišnje, iako u Hrvatskoj još nemamo stav hoćemo li uzeti zimsko ili ljetno računanje vremena. Moramo provesti javnu raspravu, uključiti turistički i prometni sektor, razgovarati o tome na razini vlade i onda vidjeti što je najbolje”, rekao je Butković.

Godinu i pol dana prije 1. aprila 2021. godine, to jest do 1. oktobra 2019. zemlje članice trebaju donijeti odluku hoće li uzeti zimsko ili ljetno računanje vremena za stalno.

Biznis.ba / FENA