Evropski ulagači oprezni na početku sedmice

Na evropskim berzama se jutros trguje oprezno dok ulagači čekaju nove vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište, pa se indeksi, nakon snažnog rasta prošle sedmice, kreću u uskim rasponima.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je u 9:30 gotovo nepromijenjen, nakon što je prošle sedmice skočio gotovo 3 posto, piše Hina.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0.33 posto, na 7479 bodova, a frankfurtski DAX 0.13 posto, na 15.898 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0.21 posto, na 7248 bodova.

A na azijskim su berzama cijene dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 9:30 u plusu 0.8 posto, nakon što je prošle sedmice skočio 2.8 posto i dostigao najviši nivo u dva mjeseca.

Jutros je japanski Nikkei indeks oslabio 0.6 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0.1 i 1.5 posto.

Na samom početku današnjeg trgovanja Nikkei indeks dosegnuo je najvišu razinu u 33 godine, no potom je skliznuo s nje. Na berzama vlada dobro raspoloženje jer ulagači vjeruju da je zbog popuštanja inflacijskih pritisaka završen ciklus povećanja kamata u zapadnim zemljama.

U sljedećem razdoblju kretanja na tržištu ovisit će uglavnom o špekulacijama kada bi Fed mogao početi smanjivati kamate
Popuštanje inflacije u SAD-u podržava tezu da američka centralna banka neće trebati dodatno zaoštravati monetarnu politiku, da je ciklus zaoštravanja monetarne politike završen.

Uz to, niz posljednjih podataka pokazuje da privreda i dalje relativno stabilno raste, odnosno da je, uprkos oštrom povećanju kamata u posljednjih godinu i pol dana, izbjeglo recesiju.

To je dobra vijest za azijske kompanije jer je SAD njihovo najveće izvozno tržište. U sljedećem razdoblju kretanja na tržištu ovisit će uglavnom o špekulacijama o tome kada bi Fed mogao početi smanjivati kamate.

Na tržištu novca procjenjuje se da postoji oko 30 posto šansi da bi prvo smanjenje kamata Feda moglo uslijediti već u martu sljedeće godine.

Procjene pokazuju i da bi do kraja sljedeće godine Fed mogao smanjiti kamate za cijeli postotni bod.

(Biznis.ba)