FIPA na Međunarodnoj konferenciji Zagreb Invest 2019

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić učestvuje na Međunarodnoj investicijskoj konferenciji Zagreb Invest 2019, koja je privukla veliki broj stranih investitora, predstavnika industrije, trgovine i finansijskog sektora te predstavnika vlasti zemalja regiona, saopćeno je iz te agencije.

Milinić je na konferenciji govorio o mogućnostima ulaganja u Bosni i Hercegovini, atraktivnim sektorima i mogućnostima koje BiH nudi stranim investitorima, procesima koji se provode s ciljem reforme poslovnog ambijenta te trendovima rasta stranih investicija u zemlji.

Istaknuo je da je Hrvatska na drugom mjestu na listi zemalja investitora u BiH s uloženih 1,182 milijardi eura, što predstavlja 17,2 posto ukupnih investicija registriranih dosad. Veliki je broj hrvatskih kompanija koje uspješno posluju u BiH, a neke od njih su Atlantic grupa, Belupo, Vindi, Kraš, Dukat, Ina i mnoge druge.

Milinić je pozvao prisutne investitore da ulažu u Bosnu i Hercegovinu, ističući da je FIPA glavna adresa u BiH za strane investitore, koja pomaže investitorima da realiziraju svoju investiciju.

Predstavljeni su projekti BiH koji su izazvali veliki interes prisutnih investitora i oni su tražili dodatne informacije o poslovnom ambijentu za strane ulagače od nadležnih predstavnika.

Osim direktora FIPA-e, konferenciji su prisustvovali predsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić, načelnik Općine Posušje Branko Bago te direktorica Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu Mirna Jelčić.

 

Biznis.ba / FENA