FIPA – Nizak priliv investicija iz Pakistana u BiH

Predstavnici Univerziteta nacionalne odbrane Pakistana posjetili su Agenciju za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) kako bi se upoznali o ekonomskoj suradnji BiH i Pakistana.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić je pakistansku delegaciju upoznao o nadležnostima Agencije, suradnji s drugim bh. institucijama i ambasadama na polju privlačenja investicija.

Spomenuo je dosadašnje realizirane sastanke s pakistanskim privrednicima koji, nažalost, nisu rezultirali investiranjem.

Dosadašnji registrirani priliv ulaganja iz Pakistana u BiH, kako je rečeno,  manji je od 100.000 KM, te stoga postoji prostor za njegovo unapređenje.

Predstavljene su prednosti i razlozi za investiranje u BiH, uz podsjećanje na  postojanje potpisanih preferencijalnih trgovinskih sporazum EU, CEFTA, EFTA, te status stranih investitora u BiH, kao i sektori za ulaganje.

Prezentirani su i raspoloživi investicioni projekti namjenske industrije i projekti drugih sektora BiH, kao i informacije o realizaciji eventualnih strateških projekata i mogućnostima suradnje s bh. kompanijama u namjenskoj industriji, saopćeno je iz FIPA-e.

 

(FENA)