Firmi “Univerzalna logistika” onemogućeno zapošljavanje radnika iz BiH

Agencija za rad i zapošljavanje BiH onemogućila je slovenačkoj firmi “Univerzalna logistika” da zapošljava radnike iz BiH u naredne dvije godine putem Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Slovenije o zapošljavanju, zbog kršenja prava radnika.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH je nakon potvrđenih informacija da su pojedine slovenačke firme kršile prava radnika iz BiH, intervenisala s ciljem zaštite njihovih prava, saopšteno je iz ove agencije.

Agencija za rad i zapošljavanje, u saradnji sa relevantnim slovenačkim institucijama, trenutno radi na informaciji koja će obuhvatiti sve firme koje krše prava radnika iz BiH i načine kršenja, koju će dostaviti Komisiji za praćenje sprovođenja Sporazuma o zapošljavanju, a firmama će biti onemogućeno da zapošljavaju nove radnike iz BiH.

Navedena informacija će najkasnije do kraja ove sedmice biti upućena nadležnoj Komisiji, te će se nakon toga i Inspektorat za rad Slovenije uključiti u kontrolu uslova rada građana iz BiH u toj zemlji.

Zahvaljujući saradnji sa sindikatima iz Slovenije, Agencija za rad i zapošljavanje dobija sve relevantne informacije o uslovima rada građana BiH u Sloveniji, te redovno razmjenjuje informacije sa slovenačkim Zavodom za zapošljavanje.

“Zahvaljujući ovoj saradnji dobili smo i informacije u kojim se djelatnostima najčešće ugrožavaju prava radnika”, navodi se u saopštenju i dodaje da Agencija za rad i zapošljavanje sve radi u saradnji sa slovenačkim institucijama, prvenstveno Zavodom za zapošljavanje Slovenije.

U saopštenju se navodi i da svi radnici koji dođu u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH dobiju informaciju o pravima i uslovima rada u Sloveniji, a da se svi savjeti na koje radnici u Sloveniji trebaju obratiti pažnju nalaze se na internet stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

“Euroblic” objavio je juče ispovijesti pojedinih radnika iz BiH i Srbije, zaposlenih u Sloveniji, u kojima se navodi da određeni poslodavci bukvalno otimaju od radnika stotine evra zarade, drže ih u gotovo ropskom položaju, a dešava se čak i da šefovi fizički nasrću na radnike nanoseći im ozbiljne povrede.

Izvršni sekretar Nezavisnog sidikata radnika Slovenije Boris Perš, koji godinama zastupa interese stranih radnika, rekao je da je problem u tome što ljudi potpisuju sve što im neko da, ne razmišljajući o posljedicama, prenosi Srna.

“Rijetkost je da se radnik učlani u sindikat čim dođe na rad u Sloveniju. Misle da im to ne treba i da im se u Sloveniji ne može desiti ništa loše. U Sloveniji, kao i svugdje na svijetu, ima dobrih i loših poslodavaca, i onih koji rade pošteno i po zakonu, ali i prevaranata”, kaže Perš i navodi da se radnici najčešće sindikatu obrate tek kada je šteta već učinjena i kad je teško zaštititi njihova prava.

Broj radnika iz BiH koji odlaze na rad u Sloveniju rapidno je povećan od kada su dvije zemlje potpisale Sporazum o zapošljavanju. Samo u prvih 10 mjeseci ove godine je više od 13.000 radnika iz BiH dobilo radne dozvole u ovoj zemlji.

Biznis.ba