Forum TIS: Podrška ideji o osnivanju centra za istraživanje i projekte

Promocija ideje o osnivanju neformalnog centra za istraživanje, razvoj i projekte naišla je na podršku učesnika dvodnevne konferencije o konkurentnosti regionalnog tržišta, značaju statistike i inovacijama održane u Sarajevu.

– To je nešto na čemu će se sigurno konkretnije raditi u periodu koji je pred nama – kazao je Feni Armin Berbić, predsjednik Skupštine Saveza za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja Horizont 2024., a koji je jedan od partnera u organizaciji konferencije.

Berbić je naglasio da je Regionalni forum za tržište, investicije i statistiku (TIS) prepoznat kao platforma koja može doprinijeti razvoju tržišta, statistike, investicija i inovacija u BiH, zemljama regije i šire.

– U Savezu za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja – Horizont 2024 izuzetno smo zahvalni svim partnerima koji su nam pomogli u organizaciji ove međunarodne konferencije. Nakon novembra 2017. godine ponovo smo imali priliku da na jednom mjestu okupimo predstavnike vladinih institucija, nevladinog i poslovnog sektora. Među zvanicama bili su ambasadori, predstavnici ambasada, načelnici općina, sekretari i šefovi različitih odsjeka iz institucija i firmi, predstavnici komora, berzi, nevladinih organizacija i drugi – kazao je Berbić.

U narednim danima će, kako je dodao, održati nekoliko sastanaka na kojima će detaljno analizirati sve ideje o kojima je bilo govora tokom konferencije, te će nakon toga odlučiti o narednim koracima.

Tokom konferencije predstavljeni su projeketi i istraživanja koji doprinose poboljšanju uslova poslovanja u regiji, povećanju investicija, umrežavanju poslovne zajednice i nevladinih organizacija na regionalnom i evropskom tržištu.

Također, bilo je govora o mogućnostima zajedničkog učešća firmi iz regije na trećem tržištu, kao i o razvoju i afirmaciji zvanične statistike i značaju statističkih podataka za donošenje odluka na svim nivoima vlasti za razvoj ekonomije i kreiranje socijalnih politika.

 

Biznis.ba / FENA