Forum u Davosu počinje u jeku političkih napetosti i trgovinskih ratova

Tri hiljade političara i poslovnih čelnika prisustvuju danas otvaranju redovnog godišnjeg ekonomskog foruma u švicarskom turističkom mjestu Davosu kako bi raspravljali o globalnim izazovima uprkos odsustvu nekih od ključnih svjetskih čelnika.

Novi brazilski predsjednik s krajnje desnice Jair Bolsonaro održat će uvodni govor na četverodnevnom godišnjem skupu u snježnim švicarskim  planinama u popodnevnim satima.

To je Bolsonarovo prvo međunarodno pojavljivanje otkako je položio zakletvu kao brazilski predsjednik početkom januara. Iako je kontroverzni populistički čelnik već objavio plan o privatizaciji infrastrukture, još je nejasno da li će on zaista zagovarati ultraliberalnu ekonomsku politiku.

Brazilski predsjednik preuzeo je ulogu uvodnog govornika nakon što je američki predsjednik Donald Trump, otkazao svoje učešće na samitu radi djelimičnog prekida rada američke savezne vlade.

Britanska premijerka Theresa May i francuski predsjednik Emmanuel Macreon također su zaobišli ovogodišnji Davos, baveći se političkim krizama u svojim zemljama, navodi dpa.

Njihovo odsustvo vjerovatno će skrenuti pažnju na prisustvo zvaničnika među kojima su njemačka kancelarka Angela Merkel, japanski premijer Shinzo Abe i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Usporavanje ekonomskog rasta, populizam, političke napetosti, trgovinski ratovi i britanski nejasni put iz Evropske unije među najvećim su brigama svjetskih čelnika, sudeći po istraživanjima javnosti i prognozama objavljenim uoči samita u Davosu.

Zvanična tema ovogodišnjeg samita je “Globalizacija 4.0” – vizija međusobno uvezanog svijeta koja zajednički ide s globaliziranom trgovinom i proizvodnjom i koji se bori s ekonomskom nejednakošću.

Biznis.ba / FENA