Francuska odgodila pregovore o penzionoj reformi do 2021.

Pregovori između francuske vlade i sindikata ako kontroverzne reforme penzionog sistema bit će odgođeni do 2021. kako bi se vlada fokusirala na ekonomski oporavak nakon krize s COVID-19, saopćio je u petak premijer Jean Castex.

Reforma, na kojoj insistira predsjednik Emmanuel Macron i najveća je pojedinačna promjena u penzionom sistemu zemlje od Drugog svjetskog rata, zaustavljena je u februaru  zbog pandemije.

Prijedlog je razbjesnio sindikate i doveo je do uličnih protesta hiljada ljudi, nazvanih žuti prsluci, u prošloj godini. Odluka da se insistira na njoj djelimično je rukovođena namjerom da se ublaže one napetosti izazvane ekonomskom krizom zbog posljedica pandemije koronavirusa.

– Prioritet je sada  borba protiv krize, za zaposlenost i suočavanje  s nezaposlenošću – izjavio je Castex novinarima nakon prvog susreta s predstavnicima sindikata otkako je postao premijer u ovom mjesecu.

Castex je kazao da reforma, koja uključuje povišenje starosne dobi za penzionisanje, za dvije na 64 godine života, neće  biti ukinuta.  Odgoda do nakon održavanja predsjedničkih izbora u 2022. mogla bi ublažiti brige sindikata i glasača, ali bi potkopala Macronov ionako oslabljeni kredibilitet kao reformiste.

Reforma je ključna u Macronovoj ambiciji da stvori fleksibilniju i konkurentniju radnu snagu. Sindikati, međutim, tvrde da će oslabiti teško stečene radničke povlastice i pogoršat će situaciju s penzionerima.

Castex je također saopćio da će puna provedba osiguranja nezaposlenih biti odgođena do 1. januara, prenosi Reuters.

( FENA)