Gasovod kroz Crnu Goru koštaće 120 miliona eura

Projekcije zasnovane na dosadašnjim analizama pokazuju da bi krak Jadransko-jonskog gasovoda (IAP), koji prolazi kroz teritoriju Crne Gore, koštao 120 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije Crne Gore.

IAP je jedan krak Transjadranskog gasovoda (TAP), koji je zamišljen kao budući dio Transanadolijskog gasovoda (TANAP), i za njega je planirano da transportuje gas iz Azerbejdžana preko Turske, Grčke i Albanije u Italiju.

“U ovom trenutku je rano da se govori o načinima i izvorima finansiranja, ali Crna Gora, kao i ostale zemlje Zapadnog Balkana očekuje, kao i do sada, značajnu podršku međunarodnih finansijskih institucija i Evropske unije, s obzirom na to da se radi o projektu od značaja za čitavu Evropu”, saopštili su iz Ministarstva ekonomije.

Inače, kako je planirano, krak Jadransko-jonskog gasovoda (IAP) u dužini od 511 kilometara predviđeno je da prođe kroz četiri zemlje — Albaniju, Hrvatsku, Crnu Goru i BiH.

“U toku je izrada idejnog projekta, koji će trajati dvije godine, nakon čega bi, ukoliko bi četiri države kroz koje je planirano da IAP prođe od međunarodnih institucija dobile finansijsku podršku, mogla početi i njegova izgradnja. Dosadašnja iskustva govore da realizacija jednog ovako kompleksnog projekta ne može trajati kraće od tri godine”, objasnili su iz crnogorskog Ministarstva.

Krak Jadransko-jonskog gasovoda koji je zamišljen da prođe kroz Crnu Goru kao dio glavnog Transanadolijskog gasovoda TANAP vrijednog 7,2 milijarde eura i dugačkog 1.850 kilometara, mnogi analitičari posmatraju kao deio šire bitke Rusije i Zapada za gasne koridore na Balkanu. Kako je ranije ocijenila američka agencija AFP, prve isporuke azerbejdžanskog gasa u Evropu trebalo da krenu 2020. godine.

 

Biznis.ba