Gdje na more? Trenutno je iz Bosne i Hercegovine najjednostavnije otići u Tursku

U jeku ponovnih restrikcija koje su Crna Gora, Slovenija i djelimično Hrvatska podigle prema građanima Bosne i Hercegovine, a zbog direktnih ili indirektnih veza sa pandemijom koronavirusa, postavlja se pitanje gdje je moguće otići na more, a da to nije Neum. Nameće se samo jedan odgovor – Turska.

Naime, Turska je jedna od rijetkih zemalja koje su podigle rampe na svojim kopnenim granicama i aerodromima – od 12. juna zračno putovanje je koordinirano u skladu sa vladom, odnosno ministarstvima zdravlja, vanjskih poslova i transporta.

Da su Turci više nego zainteresovani za dovođenje bh. državljana na svoju obalu, ili u najmanju ruku u svoj najpoznatiji grad Istanbul, pokazuje obnova operacija Turkish Airlinesa iz Sarajeva i to po pet letova sedmično.

Potez je vrijedan pažnje i u kontekstu činjenice da turskim državljanima još uvijek nije dozvoljen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, što znači da su ovi letovi isključivo namijenjeni našim ljudima.

Turističke agencije poput Centrotoursa, Relax Toursa i Fibule planiraju charter letove za Antaliju već od 6, odnosno 15. jula. Cijene su znatno snižene, a svaka agencija nudi i posebne pogodnosti. Aviokompanija Air Serbia također planira da od 5. jula uspostavi letove za Antaliju sa Banjalučkog aerodroma.

Ipak treba znati da vrijeme koronavirusa nije prošlo. Domaći i strani državljani koji budu htjeli ući u Tursku proći će besplatan sistematski pregled, pa tako i državljani Bosne i Hercegovine.

Ono što se traži od putnika jeste nošenje maski tokom leta, a ako se tokom testa na koronavirus uspostavi da je bh. državljanin pozitivan na patogen, bit će vraćen u domovinu. Također, treba napomenuti da je turska vlada vratila policijski sat tokom vikenda.

Ipak, Turci žele privući turiste i pored svega navedenog, za razliku od Hrvatske koja je za državljane BiH bez putovnice pooštrila uslove za ulazak u zemlju u dovoljnoj mjeri da vraćanje sa granica nije rijetka pojava i ako nemate COVID-19.

Crnogorci su također otežali ulazak u zemlju s tim da Podgorica traži da samostalno obavite test na koronavirus koji u BiH košta 200 KM.

S obzirom na frekventnu promjenu politika država u kontekstu pandemije, napominjemo da se članak odnosi na stanje s datumom 22. juni.

Biznis.ba / Klix.ba