Godišnji sastanak EBRD-a prilika za predstavljanje investicionih potencijala BiH

Predstojeći Godišnji sastanak guvernera EBRD-a u Sarajevu prilika je da BiH pokažemo u boljem i pozitivnijem svjetlu, konstatovali su danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i njegov zamjenik, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Samit, koji će biti održan od 7. do 9. maja, najznačajniji je i najveći ekonomski događaj u regionu, koji će okupiti više od 2.000 registrovanih učesnika i 82 delegacije. Tokom trodnevnog samita biće upriličeno 40 pratećih događaja na šest lokacija.

Između ostalog, 8. maja biće organizovan samit lidera zemalja Zapadnog Balkana. Najavljeno je da će tim povodom glavni grad BiH posjetiti predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Kosova Hašim Tači, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, te premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev. BiH će u ovom dijelu programa predstavljati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

“Naša namjera je da se i dalje ekonomski, infrastrukturno i privredno jače uvezujemo kako bismo napravili povećani nivo konkurentnosti i razvoja naših ekonomija”, poručio je danas predsjedavajući Zvizdić, prenose Vijesti.ba.

Kako je rekao, Godišnji sastanak guvernera EBRD-a biće izuzetna prilika da se pokažu investicioni potencijali BiH.

“Dakle, da našu zemlju prikažemo u jednom mnogo pozitivnijem svjetlu nego što je to slučaj kad govorimo o stalnim političkim prepucavanjima kojima svjedočimo posljednjih mjeseci, te da na najbolji i najadekvatniji način ugostimo predstavnike finansijskog sektora, potencijalne ulagače i one koji će u narednom periodu donositi vrlo značajne odluke kada govorimo o investicijama i budućim kreditima za naš region”, rekao je Zvizdić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Ističući da je ovaj sastanak jako važan, Zvizdić je naveo da mi EBRD smatramo jednim od naših najvažnijih partnera.

“Od 1991. godine EBRD je investirao skoro 12 milijardi eura na prostoru Zapadnog Balkana, a samo u prošloj godini uložio je više od milijardu eura kroz 67 projekata. U 2018. godini nivo investicija, kreditiranja i ulaganja u BiH je 200 miliona eura, što je bilo značajno povećanje u odnosu na 2017., kada je to bilo 130 miliona eura. A mi očekujemo da će u 2019. godini taj iznos ići čak i do 300 miliona eura obezbijeđenih sredstava za projekte u BiH”, kazao je Zvizdić.

Kako je rekao, EBRD je od 1996. godine na teritoriji BiH investirao preko dvije milijarde eura u 160 različitih projekata, od kojih se 82 posto odnosi na projekte iz oblasti infrastrukture, sedam posto na projekte iz oblasti energije, a ostalo je vezano za projekte iz oblasti industrije i razvoj malih i srednjih preduzeća.

– Naravno, u fokusu će i dalje biti izgradnja Koridora 5C, panevropskog koridora koji povezuje srednju Evropu sa BiH, kao i sredstva koja će biti vezana za energetski sektor, energetsku efikasnost i sektor malih i srednjih preduzeća – rekao je Zvizdić.

U naredna tri dana, dodaje, bit će potpisan i određeni broj ugovora između institucija BiH i predstavnika EBRD-a.

– Naša je namjera da povećamo nivo ulaganja EBRD-a u privatnom sektoru. U zemljama u regionu ti procesi se dešavaju, kod nas je još uvijek najveći nivo sredstava vezan za javni sektor, a sada ćemo ići ka jačanju odnosa između EBRD-a i privatnog sektora kako bismo unaprijedili i učinili taj sektor mnogo konkurentnijim – ističe Zvizdić.

Samim tim, dodao je, bio bi nastavljen razvoj tri ključne infrastrukturne oblasti, neophodne za ekonomski razvoj svake države – transportna, energetska i digitalna infrastruktura.

– Imat ćemo preko 40 različitih događaja u narednih par dana na šest lokacija i kroz investicijsku sesiju ćemo pokušati da prezentiramo one sektore za koje mislimo da imaju vrlo ozbiljan potencijal, kao što su IT sektor, turizam, auto-industrija, agrikultura, proizvodnja hrane i razvoj drvne industrije – dodao je Zvizdić.

Isto tako, ističe predsjedavajući Vijeća ministara, nastojat ćemo da BiH predstavimo u najljepšem svjetlu njene kulturološke višeslojnosti, koja predstavlja jedan od najvažnijih aspekata našeg kulturološkog bogatstva.

Sasvim sigurno, navodi, riječ je o jednom od najznačajnijih i najvećih ekonomskih događaja i foruma u regionu u posljednjih desetak godina.

– Izvanredna prilika da se investitori povežu sa onioma koji kreiraju projekte u BiH i da prezentiramo naše investicione potencijale, da prikažemo BiH kao vrlo atraktivnu lokaciju za ulaganje, ali ne po nekim ranijim sistemima da raspolažemo samo prirodnim resursima i radnom snagom koja nije skupa – naglasio je Zvizdić.

Naprotiv, ističe, BiH želi da postane dio Evrope u svakom smislu – u smislu prenosa znanja i iskustava, tehnološkog razvoja, adekvatnog planskog i održivog korištenja prirodnih resursa, ali i da naša educirana, kvalitetna i iskusna radna snaga bude adekvanto plaćena za svoje poslove koje treba razvijati u BiH.

– I naravno, da se na mnogo kvalitetniji i iskreniji način povezujemo u regionu u smislu naše ekonomske saradnje, imajući u vidu probleme na koje nailazimo posljednjih mjeseci, počevši od taksi koje su nam uvedene, ali i brojnih drugih tzv. nevidljivih carinskih barijera u ekonomskim odnosima unutar regiona Zapadnog Balkana – poručio je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, Zapadni Balkan ima ozbiljnme resurse – riječ je o skoro 20 miliona ljudi i sasvim sigurno možemo biti privlačni onim investitorima koji mogu biti integratori različitih oblika proizvodnje i investicija.

– Prezentirati to pred ovim našim gostima, koji imaju kapacitet da odlučuju o investicijama, kreditiranju i projektima, je zaista izvanredna i posebna prilika. Zbog toga nas raduje da ćemo biti domaćini tako važnim ljudima. Dugo smo radili na svemu tome, Vijeće ministara je uložilo ogromne napore, a ministar Šarović i njegovo Ministarstvo posebno – kaže Zvizdić.

Dodaje da će se BiH na mapi interesovanja evropske i svjetske javnosti ovaj put naći po dobrom – po ekonomskim projektima, ekonomskim potencijalima, povezivanju i ekonomskoj saradnji.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je kako su svi detalji završeni, te da jedini problem predstavlja loše vrijeme i kiša koja ometa postavljanje šatora ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH, ali vjeruje kako će i to biti riješeno.

„Dobra vijest je da imamo više od 2.886 registrovanih učesnika, poslovnih ljudi, guvernera, 82 delegacije, što je vrlo značajno. Tu je još i 300 prijavljenih koji će tek obaviti registraciju, obzirom da je nivo provjera za ovaj događaj vrlo zahtjevan i uvijek je povezan sa nadležnim tijelima u Londonu, odnosno centrali EBRD-a“, kazao je Šarović.

On je dodao kako će sve., ili najveći dio događaja dešavati u krugu oko zgrade Parlamenta BiH, odnosno Vijeću ministara BiH, te hotelima Holiday In i Swiss. Preko 40 događaja bit će održano u tri dana.

„Za nas su važne dvije stvari. Jedna je da pokažemo da možemo da organizujemo ovakve događaje i da smo sposobni i da imamo kapacitete da organizujemo jedan ovako važan događaj. S druge strane je cilj da se presatvimo kao zemlja koja vrijedi i koja je dobro mjesto za investicije. To je posebno važan za drugi dan kada ćemo se kao zemlja predstaviti. Vjerujemo da će, imajući u vidu da će ovaj događaj upotpuniti i sastanak lidera zemalja Zapadnog Balkana, i sama regija pošalje ključnu poruku, a to je da je ovaj prostor i region sigurno dobro mjesto za investicije“, kazao je on.

Ministar Šarović je kazao kako je uvjeren da će BiH kao zemlja domaćin iskoristiti ovu šansu.

„Ovo je izazovno za sve nas, jer po prvi put, pa i vi novinari, imamo priliku radimo nešto ovako. Nadam se da ćemo se potruditi svi zajedno da iz BiH ode jedna drugačija slika“, zaključio je Šarović.

Biznis.ba