Gojazni uposlenici imaju manja primanja u odnosu na mršavije kolege

Istraživanje LinkedIna, vodeće društvene mreže za posao i poslovne ljude, pokazalo je da gojazni uposlenici imaju manja primanja u odnosu na njihove mršavije kolege.

Istraživanje je provedeno na osnovu opsežne ankete u kojoj je učestvovalo 4.000 uposlenika iz Velike Britanije.

Anketirani ispitanici, koji su klasifikovani kao gojazni, kazali su da u prosjeku godišnje zarađuju 1.940 funti (2.512 dolara) manje od osoba s umjerenom tjelesnom težinom.

Prema istoj studiji, 25 posto osoba s prekomjernom težinom i jedna trećina iz kategorije gojaznih osoba, odgovorili su da vjeruju kako ih je tjelesna težina spriječila da ne budu promovisani na više pozicije u kompaniji.

Više od polovine (53 posto) uposlenika s prekomjernom težinom kazalo je da zbog tjelesne težine nerijetko nisu mogli dobiti određene radne obaveze.

Istraživanje LinkedIna je pokazalo da je disparitet još veći kada su u pitanju starosna dob i spol.

Prema rezultatima ankete, žene, koje su gojazne ili imaju prekomjernu težinu, imaju veću vjerovatnoću da primaju nižu platu nego muškarci iste tjelesne težine.

Studija je također pokazala da su mlađi uposlenici u dobi od 16 do 24 godine najsvjesniji koliko tjelesna težina može imati negativne posljedice na radnom mjestu.

Procjenjuje se da preko 2,2 milijarde ljudi širom svijeta – oko trećina populacije planete – imaju prekomjernu težinu, dok se 10 posto globalne populacije smatra gojaznima.

Biznis.ba / AA