Googleova matična kompanija Alphabet otpušta čak 12.000 radnika

Googleova matična kompanija Alphabet Inc eliminira oko 12.000 radnih mjesta, ili 6 posto svoje radne snage.

Alphabet, čije su dionice porasle za 3 posto u trgovanju prije otvaranja berze, smanjuje se upravo u trenutku kada se američka kompanija suočava s prijetnjom svom dugotrajnom liderstvu tehnološkog sektora.

Alphabet je godinama privlačio vrhunske talente za izgradnju Googlea, YouTubea i drugih proizvoda koji dosežu milijarde korisnika, ali sada je u konkurenciji s Microsoft Corpom (MSFT.O) u rastućem području poznatom kao generativna umjetna inteligencija.

Do otkaza u Alphabetu dolazi nekoliko dana nakon što je Microsoft najavio da će otpustiti 10.000 radnika.

Izvršni direktor Alphabeta Sundar Pichai rekao je osoblju u dopisu da je firma pregledala svoje proizvode, ljude i prioritete, što je dovelo do otpuštanja ljudi u različitim geografskim i tehnološkim oblastima. Alphabet se brzo širio u neka bolja doba, ali se sada suočio sa “drugačijom ekonomskom realnošću”.

“Činjenica da će ove promjene utjecati na živote Googleovih radnika teško mi je i ja preuzimam punu odgovornost za odluke koje su nas dovele ovdje”, rekao je Pichai.

Gubitak posla u Alphabetu utječe na timove širom kompanije, uključujući zapošljavanje i neke korporativne funkcije, kao i na neke timove za inženjering i proizvode.

Alphabet je već poslao e-poštu pogođenim zaposlenima, navodi se u dopisu, dok će proces u drugim zemljama trajati duže zbog lokalnih zakona i prakse zapošljavanja.

Vijest dolazi tokom perioda ekonomske neizvjesnosti, kao i tehnoloških obećanja.

 

Biznis.ba