Gotovo 800 kompanija u projektu ‘100 najvećih u BiH’

Vodeći privredni događaj u Bosni i Hercegovini “100 najvećih u BiH”, dodjela priznanja najboljim kompanijama u zemlji, najavljen je za 27. septembar u Sarajevu u organizaciji Poslovnih novina i suorganizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH, a uz podršku LRC-a.

Ovog puta se 787 kompanija izdvojilo od ostalih izvanrednim rezultatima postignutim u 2017. godini. Od ukupnog broja rangiranih velikih, srednjih i malih kompanija, 504 su iz Federacije BiH, 281 iz Republike Srpske, a dvije iz Brčko Distrikta. Sve upošljavaju gotovo 128.000 ljudi.

Događaj “100 najvećih u BiH” okupit će na jednom mjestu vodeće ljude bh. privrede koji su na čelu 800 malih, srednjih i velikih preduzeća rangiranih u kategorijama po ukupnom prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka. Bit će predstavljeni njihovi uspjesi, a kompletni rezultati bit će predočeni u tradicionalnom specijalnom izdanju publikacije Poslovnih novina – “100 najvećih u BiH”, koja predstavlja godišnji pregled uspješnog poslovanja domaće privrede.

Nadležnim entitetskim agencijama predano je više od 32.000 završnih računa za 2017. godinu, koji su uzeti u obzir prilikom rangiranja kompanija po prihodu, izvozu, dobiti i investicijama gotovinskog toka.

Ukupni prihod koji su ostvarili svi rangirani “100 najvećih u BiH” u 2017. iznosi 29,2 milijarde KM ili 11 posto više nego godinu prije. Ove kompanije realizirale su gotovo 6,5 milijardi KM izvoza ili 12 posto više nego 2016. godine. Ukupna dobit koju su ostvarile iznosi 1,67 milijardi KM, što je više za 37 posto nego u prethodnoj godini.

– Posebno nam je zanimljiva i ohrabrujuća činjenica da se u odnosu na prošlu godinu, na rang listama našlo gotovo 350 novih kompanija, generalno zbog godišnjeg povećanja vrijednosti na svim ključnim parametrima, pa se nadamo da su pred nama godine većeg privrednog rasta i širenja poduzetničke kulture – istakla je Alena Ahmetspahić – Fočo, direktorica Projekta “100 najvećih u BiH”.

Kako je najavila, u specijalnoj publikaciji Poslovnih novina rangirat će se i kompanije u 15 ključnih industrijskih grana, pa se procjenjuje da će analize i istraživanja obuhvatiti oko 2.000 kompanija.

Projekt “100 najvećih u BiH”» jedinstven je u Bosni i Hercegovini i cilj je da promovira i poveže najvažnije privredne subjekte i unaprijedi poslovanje u BiH. Projekat kroz višemjesečnu medijsku kampanju, panel diskusije i završnu gala ceremoniju dodjele priznanja najboljima, afirmira najbolje vrijednosti domaće privrede.

 

Biznis.ba / FENA