Građevinska kompanija nudi novac za dovođenje radnika

Najveća poljska građevinska firma “Budimeks” prva je u svom sektoru koja je ponudila novac onome ko joj pomogne da nađe nove radnike u vrijeme najniže stope nezaposlenosti u posljednjih nekoliko decenija, saopštila je danas ova kompanija.

Prema rezultatima istraživanja u avgustu, skoro polovina poljskih firmi u ima problem da nađu nove radnike.

Posebno je pogođena građevinska industrija, jer su sredstva EU za finansiranje infrastrukture podstakla rast u vrijeme kada je Poljska gubila radnike koji su odlazili na bolje plaćena tržišta EU, kao što su NJemačka i Britanija.

“Mi smo najveći poslodavac u građevinskom sektoru u Poljskoj i mi smo odgovoran poslodavac. Mi smo jedna od malobrojnih kompanija na tržištu koja nije smanjila zaposlenost od 2014. do 2016. godine, kada se građevinski sektor suočio sa manjim brojem narudžbi”, navodi se u saopštenju kompanije.

Kompanija, koja regrutuje nove radnike putem agencija, internih preporuka i oglasa za posao, sada je ponudila do 2.000 zlota /534 dolara/ svakome ko joj pomogne da nađe radnika za određeni posao.

“Mi trenutno tražimo specijalizovane građevinske menadžere, inženjere i majstore u mnogim ograncima, posebno u oblasti gradnje zgrada i šina”, navodi se saopštenju kompanije.

Kompanija je povećala svoju prosječnu platu za manuelne radnike za 20 odsto u proteklih godinu dana.

“Budimeks” je saopštio da planira da zaposli 1.000 radnika do kraja 2019. godine.

Biznis.ba