Gradonačelnik Brčkog obišao Mesnu industriju ‘ZP Komerc’

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić u ponedjeljak je sa šefom Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade distrikta Brčko Zoranom Gajićem i gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem obišao farmu za tov junadi i svinjogojsku farmu Mesne industrije “ZP Komerc” na području Brčkog i Bijeljine.

Obilazak ove kompanije, koja zapošljava više od 200 osoba, od kojih je u Brčkom zaposleno njih 40, bio je povod za razgovor o poslovanju ali i načinima za dalji razvoj, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika Brčko distrikta.

– Nama je u Vladi bitno da pokažemo uspješne tvrtke jer je to danas zaista vrijedno i nešto što treba podržati. Krajnje je vrijeme da se posvetimo razgovorima o gospodarstvu, poljoprivredi i proizvodnji jer je to nešto što će, pogotovo lokalne zajednice, opredjeljivati u smislu njihove uspješnosti ili neuspješnosti – kazao je Milić u izjavi za novinare.

Naglasio je kako u Brčkom u značajnoj mjeri poduzimaju aktivnosti u rasterećenju gospodarstva.

– U tijeku je izrada registra fiskalnih i parafiskalnih nameta gdje ćemo sagledati sva opterećenja za gospodarstvo i poljoprivredu da bismo i kroz taj vid doprinijeli bržem i uspješnijem razvoju – poručio je Milić.

Prilikom obilaska bilo je riječi o tome koliko su uspješne poticajne mjere koje Vlada distrikta provodi, za šta se godišnje izdvaja između 10 i 12 milijuna maraka, gdje su problemi i kako unaprijediti poticaje s ciljem novog zapošljavanja i unapređenja poslovanja. Razgovarano je i o potrebi izmjene zakonske regulative kako bi domaće tvrtke bile konkurentne i na svjetskom tržištu.

-U primarnoj proizvodnji odlaganje fekalnog otpada još nikad nije regulirano zakonom onako kako je to u suvremenom svijetu riješeno, a mi koji želimo da budemo konkurentni na tržištu moramo da idemo u skladu sa svijetom – rekao je vlasnik Mesne industrije “ZP Komerc” Ljubiša Rosić.

On je zahvalio Miliću na odvojenom vremenu i istaknuo kako je on prvi gradonačelnik iz Brčkog koji je posjetio ovu kompaniju, naglašavajući kako njegova kompanija, koja se uveliko modernizira, još može investirati i širiti proizvodnju i prodaju i na prostoru Distrikta.

Poduzeće “ZP Komerc” na području Brčko distrikta posluje više od 15 godina. Od 2012. godine na području Distrikta ovo poduzeće počinje da gradi objekte za tov junadi. Danas “ZP Komerc” raspolaže s oko 6.000 metara kvadratnih zatvorenog prostora u kojem se trenutno uzgaja 1700 junadi u tovu. Do sada je “ZP Komerc” u Distriktu u objekte i živu stoku uložio više od 5 milijuna maraka.

 

(FENA)