Gradonačelnik Brčkog obišao uspješne proizvođače i izvoznike voća

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić sa suradnicima je u srijedu obišao uspješne proizvođače i izvoznike voća Vladu Stokića iz Potočara i Amira Avdića iz Šatorovića kako bi se upoznao sa stanjem na terenu.

“Uveli smo sustav samozapošljavanja u poljoprivredi koji će pomoći svim mladim ljudima koji se žele baviti poljoprivredom, a od naših uspješnih voćara mogli smo čuti i pohvale u vezi sa sustavom poticaja u Distriktu, prije svega kada je u pitanju količina novca. Čuli smo i određene prijedloge za unaprjeđenje sustava poticaja koje ćemo svakako analizirati da bismo za narednu godinu pripremili još stimulativniji pravilnik”, kazao je gradonačelnik Milić.

Naglasio je kako je ovih dana pokrenuta procedura izmjene pravilnika koji se tiče raspolaganja javnom imovinom uključujući i zakup poljoprivrednog zemljišta s ciljem da se spriječe određene zloupotrebe, a kako bi to zemljište zaista bilo stavljeno u funkciju poljoprivredne proizvodnje i na uslugu onima koji se istinski žele baviti poljoprivredom.

Vlado Stokić šest godina se bavi uzgojem dunja, što se pokazalo veoma uspješnim.

“Voćnjak je ukupne površine dva hektara, od kojih se pod šljivom nalazi 1,1 hektar, a ostalo je pod nasadom dunje. Dunje prodajem ili proizvodim rakiju, što ovisi o otkupnoj cijeni dunje, plasmanu rakije i ostalim okolnostima. Stanje s dunjom ove godine je prilično dobro za razliku od ostalih voćnih vrsta koje su prilično podbacile. Očekujemo prilično dobar rod što se tiče kvalitete i kvantitete”, rekao je Stokić.

Dodao je i kako se bavljenjem poljoprivredom može osigurati egzistencija, ali samo uz stručno usavršavanje i bavljenje intenzivnim uzgojem uz suvremeno voćarstvo.

Istaknuo je i to da su poticaji u Brčkom na zadovoljavajućoj razini u odnosu na susjedne općine i kazao kako bi proizvođačima poput njega, koji imaju intenzivne nasade, više odgovaralo da se potiče proizvedena količina voća, a ne površina na kojoj je ono zasađeno.

Vlasnik tvrtke “SOFF” iz Šatorovića Amir Avdić bavi se otkupom voća za Europsku uniju i rusko tržište.

“Otkupljujemo i izvozimo sve voće od jagode i borovnice do šljive. Biramo kvalitetu koja se na našim područjima mora dodatno poboljšati kako bi bili zadovoljeni standardi EU-a, a osim izvoza i sami proizvodimo voće. Imamo hektar trešnje, hektar borovnice i deset hektara šljive”, kazao je Avdić.

Predstojnik Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Zoran Gajić rekao je kako je na području Brčko distrikta BiH površina od 1 200 hektara zasađena voćem, gdje su zastupljene sve vrste kultura.

“Poticaji iznose od 600 do 800 maraka po hektaru. Imamo i kapitalne investicije gdje se može zasaditi novi voćnjak, tu su poticaji za jabučasto voće od 1 200 maraka, a za koštunjičavo 2 500 maraka po hektaru. Stvoreni su svi preduvjeti da se ova proizvodnja može još više unaprijediti”, zaključio je Gajić, stoji u priopćenju Ureda gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

 

(FENA)