Granični prijelaz Maljevac opet otvoren za kamione

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković objavila je na Twitteru da je, prema informacijama koje imaju, prevaziđen problem sa teretnim tranzitom za privrednike iz Unsko-sanskog kantona kroz Hrvatsku.

“Dva dana smo u kontaktima sa hrvatskim vlastima, ministrom Grlić-Radmanom a uključen i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Prema informacijama koje imamo problem sa teretnim tranzitom iz USK je prevaziđen. Pratit ćemo stanje i dalje te raditi na trajnoj pomoći bh. privredi”, poručila je Turković.

Podsjetimo, nešto ranije, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović potvrdio je danas novinarima da je u stalnom kontaktu s ministrom mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olegom Butkovićem u vezi s tranzitom vozila između dvije zemlje.

Problem je nastao prije nekoliko dana, kada je zabranjen tranzitni promet preko graničnog prijelaza Velika Kladuša – Maljevac vozilima čija ukupna masa prelazi 7,5 tona, a Mitrović je  izrazio nadu da će to pitanje biti riješeno danas.

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine uputilo je otvoreno pismo čelnicima institucija BiH i Delegaciji EU u BiH od kojih traže da u roku od 48 sati riješe problem nastao nakon primjene Pravilnika o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku.

Biznis.ba