Granski sindikati odlučno za Kongres, Bajramović i Šatorović u panici žele prikriti kriminal

Petnaest granskih sindikata koji okupljaju više od 80 posto članstva Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine dalo je punu podršku nastavku 14. Kongresa Saveza samostalnih sindikata BiH.

Naime, kako vijesti.ba saznaju predstavnici 15 granskih sindikata održali su jučer pripremni sastanak, a prisustvovali su između ostalih sindikati rudara, državnih službenika, elektroprivrede, šumarstva, zdravstva, hemije, policije, pošta, srednjeg obrazovanja, željezničara…

Odlučeno je da se pošalju pozivi za nastavak prekinutog 14. Kongresa SSS BiH koji će se kako je ranije i najavljeno održati 20. juna uprkos otporu bivišeg predsjednika SSS BiH smeta Bajramovića. Podsjetimo, Ismet Bajramović i Selvedin Šatorović su zajedno sa svojim poslušnicima u februaru ove godine brutalnim kršenjem propisa minirali Kongres u trenutcima kada je Šatorović gubio izbore za predsjednika SSS BiH.

Bajramović i Šatorović, te manji broj njihovih saradnika su napustili zasjedanje i narušili kvorum u Kongresu. Od tada, kompromitirani Bajramović odbija sazvati nastavak zasjedanja Kongresa sa namjerom da se što duže zadrži u fotelji, po mogućnosti i do održavanja općih izbora, a sve u cilju prikrivanja nezakonitosti u radu i neovlaštenog trošenja radničkog novca o čemu su mediji u proteklom periodu često izvještavali.

Istovremeno, kako saznajemo, Bajramović i Šatorović su pokušali održati paralelni skup na kojem su se okupili predstavici manjeg broja sindikata, odnosno samo šest granska sindikata među kojima su sindikalne organizacije telekoma, građevine, sindikat PPDIVUT te sindikat osnovnog obrazovanja koji je pod Šatorovićevom kontrolom, a većina njih, dakle tri od šest nit imaju brojno članstvo niti su reprezentativni na nivou FBiH. Za razliku od njih skup kojem je predsjedavao Samir Kurtović okupio je 15 najvećeh granskih sindikata od kojih je većina reprezentativna i koji okupljaju oko160 000 članova.

Osim toga, Bajramović i Šatorović su ovaj put u svoju zaštiti pozvali i sindikate iz Hercegovine pod kontrolom HDZ-a Dragana Čovića, što dokazuje apsolutni fijasko Bajramovićevih i Šatorovićevih pokušaja da opravdaju nestatutarni ostanak na pozicijama koje im donose enormna primanja, putovanja i druge vidove lične koristi.

Snažan udarac ovom skupu bez ikakvog legitimiteta zadao je njihov dosadašnjih vjerni saradnik Bajro Melez, čelnik sindikata metalaca, koji se nije odazvao.

To potvrđuje da se osipa i ona mala podrška koju grobari sindikalnog pokreta u BiH imaju. Također, na sastanku je bio i Dževad Hadžic, koji je prošle sedmice smjenjen sa pozicije predsjednika Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, a ovaj sindikat sada nasuprot Bajramovićevim opstrukcijama traži nastavak kongresa i izbor legitimnog rukovodstva.

Jučerašnji događaji, kako saznajemo, osnažili su granske sindikate koji neće odustati od održavanja nastavka kongresa 20. juna, te su izazvali paniku kod Bajramovića i Šatorovića koji jeftinim pokušajima žele kupiti vrijeme kako bi prikrili nezakonitosti u svom radu utvrđene u izvještajima Nadzornog odbora SSS BiH.

Biznis.ba