Grčka od danas zvanično otvorena za turiste, letovi za Atinu i Solun

Grčka je u ponedjeljak zvanično otvorena za turiste dok se prvi međunarodni letovi očekuju u Atini i u sjevernom gradu Solunu, gdje se putnici neće suočavati s obaveznim testiranjima na koronavirus.

Hoteli i muzeji također su otvoreni, kao i fitness centri, u posljednjoj grčkoj fazi postepenog otvaranja. Zabrana letova  iz Italije, Španije i Nizozemske je ukinuta, a ona za letove iz Britanije ostaje na snazi.

Iako su neki međunarodni letovi bili dopušteni tokom grčkih restriktivnih mjera uvedenih u martu, svi putnici morali su biti podvrgnuti obaveznim testiranjima na koronavirus i smješteni u karantin.

Grčka vlada uvela je stroge restriktivne mjere početkom epidemije virusa, u potezu koji je rezultirao niskim brojevima zaraženih i preminulih. U posljednjim zvaničnim brojkama objavljenim u nedjelju navodi se da proteklih pet dana nije bilo preminulih od koronavirusa u Grčkoj, dok  ukupan broj umrlih iznosi 183 osobe u zemlji s 11 miliona ljudi. Potvrđeni broj zaraženih iznosi 3.121.

Vlada uvodi fazne mjere ponovnog otvaranja, a turisti od danas mogu avionima doputovati u prijestonicu i u drugi po veličini grad Solun. Direktni međunarodni letovi prema regionalnim destinacijama, među kojima su grčki otoci, počet će od 1. jula. Posjetioci će bit podvrgnuti testiranjima na koronavirus po sistemu slučajnog odabira.

Grčka ekonomija  je ovisna o turizmu, na koji otpada oko 20 posto  BDP-a, i vlada je nestrpljiva da spasi ono što je ostalo od turističke sezone, posebno nakon što je Grčka izašla iz decenijske finansijske krize koja je dovela do međunarodnog paketa pomoći za tu zemlju i uništila je četvrtinu njene ekonomije, prenosi AP.

Biznis.ba / FENA