Hadžiahmetović u Energoinvestu: Domaće kompanije prate trendove u IT sektoru

Delegacija Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, predvođena ministrom Enverom Hadžiahmetovićem, posjetila je Energoinvest, a povod posjete bilo je predstavljanje Energoinvestovih projekata iz oblasti SmartCity tehnologija i njihovoj mogućoj primjeni u Kantonu Sarajevo.

Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević ugostila je delegaciju Ministarstva u Energoinvestovom BLUM LAB-u gdje su im prezentovana konkretna rješenja poput pametne javne rasvjete, mjerača zagađenosti zraka, pametnih parkinga, mjerača odnosno brojača ulaska ljudi u objekt, kao i sa mnogim drugim IT rješenjima.

Energoinvest je 2017. godine osnovao savremenu SmartCity laboratoriju Blum Lab, nazvanu po osnivaču i prvom direktoru Energoinvesta Emeriku Blumu. Ta laboratorija predstavlja kombinaciju informatičkih, tehnoloških i edukativnih komponenti koje čine platformu SmartCity i koja je primjenjiva u mnogim kompleksnim sistemima.

– Želimo vam približiti temu pametnih gradova i pokazati šta se sve može uraditi pomoću pametnih tehnologija. Riječ je o pametnim parkinzima, pametnoj rasvjeti sa smanjenom potrošnjom, evidencijom saobraćaja, kao i o brojnim drugim rješenjima – rekla je Hadžialjević.

Naglasila je i kako je Energoinvest uveo ovu praksu prezentovanja aktivnosti Blum Lab laboratorije, kako bi zajednici pokazali sve mogućnosti nakon uvođenja nove tehnologije i rješenja koja bi doprinijela unapređenju i razvoju pojedinih segmenata u našim gradovima, općinama, naseljima.

Dodala je da Kanton Sarajevo ima potencijal, ali i potrebu za razvoj pametnih rješenja u mnogim aspektima, posebno ako se uzmu u obzir brojne uštede, prije svega, energije, ali i brže i efikasnije funkcionisanje cijelog sistema.

Blum Lab, kako je kazala Hadžialjević, čini inkubator koji kombinuje softverske, hardverske i praktične edukativne radionice zasnovane na tehnologiji pametnih gradova i obnovljivih izvora energije.

Delegaciji resornog kantonalnog ministarstva predstavljen je kompletan sadržaj i način rada ove laboratorije, gdje su konkretno predstavljena rješenja na kojem trenutno Energoinvestovi mladi inženjeri rade, poput interaktivnog putokaza odnosno uličnog znaka, koji je postavljen na lokaciji Općine Stari Grad, gdje će građani i turisti imati mogućnost da dobiju informacije o lokacijama pojedinih znamenitost ili nekim drugim kulturnim sadržajima.

Ministar Hadžiahmetović je istakao da ovakva rješenja imaju budućnost u Kantonu Sarajevo i značajno bi koristila građanima KS, zbog čega će se u narednom periodu razmatrati i detaljnije analizirati primjena sličnih projekata u našem kantonu.

Posebno je naglasio da ga raduje što i kod nas postoje domaće kompanije koje rade na ovakvim poslovima i prate svjetske trendove iz IT sektora. U mnogim državama ovakve inovacije su zastupljene već duži niz godina, a važnost ovih aktivnosti prepoznao je i Energoinvest, zbog čega je počeo intenzivno raditi na razvijanju te tehnologije.

– Popularni primjeri SmartCity projekata su osmišljeni u mnogim gradovima širom svijeta, gdje se između ostalog može pratiti mjerenje kvalitete zraka, sistem rasvjete gradskih ulica i trgova, sisteme za optimizaciju protoka saobraćaja i još mnogo toga, zbog čega se nadam da će se uskoro i BiH aktivnije uključiti u realizaciju ovakvih i sličnih projekata – rekao je Hadžiahmetović, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Biznis.ba / FENA