Herceg s privrednicima: Teret krize ne smije pasti na niže razine vlasti

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg, zajedno s ministrom gospodarstva Željkom Laketićem i ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Donkom Jovićem, primio je u ponedjeljak predstavnike Udruge poduzetnika Hercegovine, Udruge privatnika Jablanica i Udruge za poduzetništvo – LiNK Mostar.

“Dok se na jednoj strani zajedno s našim medicinskim djelatnicima i svim građanima, borimo s ciljem zaustavljanja širenja koronavirusa, jednako tako moramo voditi računa o tomu što nas čeka sutra kada ovaj izazov bude iza nas. Zbog toga smo danas ovdje, da s predstavnicima gospodarstvenika naše županije, koja trpi ogromne posljedice ove krize, u partnerskom dijalogu dođemo do konkretnih prijedloga i mjera kako ublažiti posljedice ove krize”, kazao je Herceg.

Istaknuo je kako su ustavne nadležnosti Županije jasno definirane, a fiskalni kapacitet vrlo ograničen, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Po njegovim riječima, u tijeku je izrada rebalansa proračuna, a prihodovna strana već je umanjena za oko 40 milijuna maraka.

Na otvorenom i konstruktivnom sastanku zaključeno je da predstavnici gospodarstvenika svoj prijedlog konkretnih mjera dostave koordinacijskom timu Vlade kako bi, kroz tu suradnju, bile definirane konkretne mjere koje je potrebno i moguće učiniti.

Napose je istaknuta potreba da se od Vlade Federacije BiH i tijekom parlamentarne rasprave radikalno izmjeni takozvani “korona zakon” koji je predložila Vlada Federacije BiH.

Naglašeno je kako teret krize ni u kojem slučaju ne smiju podnijeti samo niže razine vlasti, odnosno županije, gradovi i općine, stoji u priopćenju.

Biznis.ba / FENA