‘Hercegbosanske šume’ ostvarile najbolji rezultat u posljednjih pet godina

Delnice, 30.09.2003 - Šumarstvo, sječa drva, trupci. foto FaH

Šumsko gospodarsko društvo “Hercegbosanske šume” d.o.o Kupres do 1. listopada 2018. godine otpremilo je oko 350 000 m3 neto drvne mase ili 77 posto, što je najbolji poslovni rezultat tog društva u posljednjih pet godina.

Kako navode iz “Hercegbosanskih šuma”, dobar rezultat ostvaren je usprkos lošim vremenskim uvjetima gdje su u prva tri mjeseca ostvarili tek četiri posto sječe.

Proizvodnja je pokrenuta u punom kapacitetu tek polovinom travnja od kada održavaju kontinuitet od oko 60 000 m3 na mjesečnoj razini.

Izrazito kišoviti ljetno razdoblje je, kako kažu, uzrokovalo stvaranje blata u šumi što se negativno odrazilo na dinamiku privlačenja drvnih sortimenata, ali ne u tolikoj mjeri da bi isporuka drvnih sortimenata prema drvoprerađivačkim poduzećima bila upitna.

S druge strane, zahvaljujući takvim vremenskim uvjetima, nisu imali većih požara.

Osim toga, ističu da je dobrom rezultatu proizvodnje pridonijelo stručno i kvalitetno planiranje, zatim izrada novih ugovora o ustupanju sječe, izrade i privlačenja drvnih sortimenata, povećanje planske cijene sječe, izrade i privlačenja te reorganizacija u rukovođenju procesom proizvodnje u Društvu.

Napominju da će se zbog nepovoljnog trenda iseljavanja mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine, a tako i iz Hercegbosanske županije, vjerojatno uskoro naći pred velikim izazovima kako zadržati radnu snagu, prije svega sjekače i traktoriste.

Svjesni su da se pred njima nalazi još puno posla i kao Uprava Društva odlučni su uhvatiti se u koštac s najvećim problemima kako bi održali dobro poslovanje na zadovoljstvo svih njihovih djelatnika i šire zajednice.

Biznis.ba / FENA