Hitna sjednica Skupštine KS o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica

Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj će zastupnici razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS, po hitnom postupku, bit će održana danas online.

Prijedlog je pripremila Vlada KS i uputila ga na razmatranje zastupnicima u Skupštini.

– Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, izmjenama ovog zakona koje je Vlada ponudila, omogućeno je da se isplati odšteta svim onima kojima se odlukom Vlade zabranjuje rad, tačnije ugostiteljima. Zbog toga smo napravili paket pomoći, koji ćemo moći realizirati kroz budžet – poručio je kantonalni premijer Edin Forto.

Također, na Kolegiju je dogovoreno da tematska sjednica o sigurnosnoj situaciji u Kantonu Sarajevo bude održana online 28. aprila.

S tim u vezi, zaduženo je Ministarstvo unutrašnjih poslova KS da pripremi materijal za tu sjednicu i dostavi ga najkasnije dvanaest dana prije njenog održavanja.

Imajući u vidu urgentnu potrebu i obavezu da se Vladi KS omogući izvršavanje ustavnih nadležnosti iz resora koji su obuhvaćeni spornim izmjenama i dopunama zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija KS, Kolegij je nalažio Vladi KS da za redovnu sjednicu Skupštine pripremi prijedlog izmjena i dopuna tog zakona po hitnoj proceduri.

 

Biznis.ba / FENA