Hitno poboljšati ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih u tekstilnoj industriji

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović sastao se danas s novoizabranim predsjednikom Sindikata tekstila, kože, obuće i gume FBiH Zlatiborom Kojčićem.

Šatorović se osvrnuo na problem napostojanja zakonski zagarantovane minimalne plate u Federaciji BiH, te je izrazio nadu da će u najskorije vrijeme doći do rješavanja tog problema. Definisanjem najniže cijene rada će, posebno kod zaposlenih u sektoru tekstila, kože, obuće i gume, doći do značajnijeg poboljšanja njihovog ekonomsko-socijalnog položaja – saopćeno je iz Saveza saostalnih sindikata BiH.

Razgovarano je i o problemima s kojima se svakodnevno u radu suočavaju radnici u tekstilnoj industriji. Posebno je istaknut problem velikog broja radnika i radnica s neuvezanim radnim stažom.

– Učesnici sastanka pozivaju Federalno ministratvo rada i socijalne politike, te Vladu Federacije BiH da sve buduće aktivnosti koje se direktno i indirektno tiču pitanja radnika, njihovog ekonomsko-socijalnog statusa i radno-pravnog položaja realizuju u koordinaciji i uz konsenzus sa Savezom samostalnih sindikata BiH. Savez je, zajedno sa Sindikatom tekstila, kože, obuće i gume FBiH spreman dati puni doprinos u tim aktivnostima – saopćeno je iz Službe za informiranje SSS BiH.

Biznis.ba / FENA